Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Ideasta tuotteeksi – mistä apua?

Ideasta tuotteeksi – mistä apua?

Saramoto Oy on lähes 40 vuotta toiminut puunkorjuualan yritys Nurmeksen Saramolla. Puunkorjuutyö on kausiluontoista. Sulan maan aikaan korjuutyötä tehdään kantavilla mailla. Soilla sekä muilla pehmeämpi pohjaisilla mailla tehtävät hakkuut jäävät osin talvikaudeksi. Nykyään kelirikkoaika on pitkä. Huonokuntoisten teiden vuoksi jää sulan maan leimikot korjaamatta, jos jatkokuljetus ei ole varmaa.

Työn tuoksinassa yrittäjä Jukka Timonen mietiskeli, miten pidentää puunkorjuuaikaa vähemmän kantavilla mailla, kun tämän päivän korjuun laatu ja sertifikaatit on otettava huomioon. Siis urapainumat on pidettävä sallitun rajoissa. Onko näissä puunkorjuukoneissa kaikki ratkaistu loppuun ja yrittäjän perspektiivistä katsoen, kustannustehokkuus mukana. Siinä pohdiskeltaessa syntyi idea uudesta keksinnöstä, jolla pehmeämpi pohjaisilla mailla puunkorjuu mahdollistuu toisenlaisella mallilla. Tätä kehitystyötä ja testausta ovat tehneet myös nuoremman polven edustajat, urakoinnissa mukana oleva Antti ja alalle kouluttautuva Pekka, joka nyt käy asepalvelusta KaiPr:ssa.

Kehitysprojektin kuopat ja aallonharjat

Ihan alussa haimme innovaatioseteliä, jonka avulla selvitimme keksinnön patenttikelpoisuutta, ja teimme patenttihakemuksen. Patentin saanti on nyt pientä tarkennusta vaille valmis. Samanaikaisesti haimme ELY-Keskuksen rahoittamaa Yrityksen perustamistukea toimivalle yritykselle uuden liiketoiminnan kokeiluun, joka käytetään tuotteen suunnittelu-, valmistus- ja testaamiskuluihin. Tuotteen kehittely eri protovaiheisiin ja protosarjojen koeajot ovat vieneet aikaa ja energiaa. Kun keksinnön toimivuus ja kesto on käytännön töissä varmistettu, voimme edetä tuotteen tuotantovaiheeseen ja teollisen valmistajan hankintaan.

"Projektissa on ollut monia mutkia ja välillä usko olla “tiukoilla” niitä pohtiessa. Näissä tilanteissa PIKESin yritysasiantuntija Pekka Horttanaisen neuvot ja tuki ovat olleet enemmän kuin tarpeen. Teimme yhteistyössä mm. kevyen markkinakartoituksen tuotteen kilpailutilanteesta ja keskustelimme tuotteen keksinnöllisyydestä patenttitoimiston kanssa. Mietimme seuraavan vaiheen rahoitusmallia, jolla voidaan lähteä kokeilemaan tuotteen toimivuutta. Rahoituksen ja patentin hakuprosessien monimutkaisuus ja tarvittavien tietojen kaivaminen olisi vienyt liikaa aikaa yrittäjältä. On hyvä, että on PIKESin kaltainen paikallinen toimija, jolta voi kysyä neuvoja ja saada apua," kertoo Jukka.

PIKESistä asiantuntija-apu projektin kaikissa vaiheissa

Tämän projektin tuomalla kokemuksella Jukka Timonen suosittelee lämpimästi PIKESin palveluja. Kynnys yhteydenottoon kannattaa pitää matalana, jotta kehitysprojekti menee sujuvasti eteenpäin. Ihan alkuvaiheessakaan ei kannata miettiä kehittämisideaa liian kauan yksin, koska esittelemällä idean PIKESin yritysasiantuntijalle voitte yhdessä pohtia, vietäisiinkö asiaa tällaisenaan nyt eteenpäin vai tarvitaanko vielä mietintää tai jätetäänkö kokonaan tekemättä. Kaikissa projektin vaiheissa voi painaa joko jarrua tai kaasua, ei ole mitään riskiä. Toiminta on luottamuksellista. Ja yrittäjä aina päättää, miten jatketaan.

Onko sinulla tuoteidea pöytälaatikossa?

Lähdettäisiinkö viemään sitä eteenpäin? Esim. TE-Keskuksen Innovatiivinen tuotekokeilu on helppo ja nopea hakea, ja päätös tulee käytännössä kuukaudessa. Eikun rohkeasti työstämään omia ideoita tuotteiksi, kannustaa Pekka Horttanainen.

 

Ota yhteyttä, soita ja lähetä sähköpostia!


 

Pekka Horttanainen

yritysasiantuntija

pekka.horttanainen@pikes.fi

puh. 046 921 9040