Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Kaksi uutta nurmeslaista tuotekehitysideaa on saanut maaseutuviraston rahoitusta ELY-keskukselta.

Yrittäjä Martti Tiainen

Maaseuturahaston uudet rahoitustuotteet: innovatiiviset kokeilut ja yrityksen perustamistamistuki ovat tehokkaita työkaluja alkavan yrityksen rahoitustarpeisiin.

Kaksi uutta nurmeslaista tuotekehitysideaa on saanut maaseutuviraston rahoitusta ELY-keskukselta

Vuodenvaihteen aikana PIKES on ollut mukana edistämässä kahden eri yrittäjän tuoteidean suojaamisessa ja tuotekehitysvaiheen aloittamisessa sekä niiden rahoituksen hankkimisessa. Toisen yrittäjän idean patentoitavuutta selvitettiin TEKESin INNOVAATIOSETELIN avulla, ja ideaa on edelleen kehitetty uudet INNNOVATIIVISET KOKEILUT -rahalla. Toisen yrittäjän idean suojaamiseen ja proton rakentamiseen on haettu suoraan maaseuturahaston innovatiiviset kokeilut -rahoitusta.  Yrittäjien mukaan PIKESin apu uuden tuotteen patentoinnissa, tuotekehityksessä sekä rahoituksen hakemisessa on ollut ensiarvoisen tärkeää. Kehitystyötä jatketaan ketjuttamalla maaseutuviraston Innovatiiviset kokeilut rahoitukseen seuraavassa vaiheessa uuden yrityksen perustamistuki.

" PIKESin apu yritykseni kehittämisessä, on ollut ensiarvoisen tärkeää.” kertoo Martti Tiainen. ”Mielestäni on etuoikeus, kun paikkakunnalta löytyy ammattitaitoa kertoa, miten asiassa kannattaa edetä. Omat resurssit eivät yksinkertaisesti riitä viemään näin vaativia asioita eteenpäin. Epäilen vahvasti, mikäli PIKESiä ei täällä olisi, että olisin lähtenyt hakemaan tulevalle tuotteelle rahoitusta/mahdollista suojausta."

”Uusia tuotteiden kehittäminen alueen yrityksissä ei ole kovin yleistä. On todella hienoa että tällaisia innovatiivisia ratkaisuja kehittäviä yrittäjiä löytyy Ylä-Karjalan alueelta”, kertoo yritysasiantuntija Pekka Horttanainen PIKESiltä. ”Molemmat keksinnöt ovat lupaavia, niille on mahdollista saada patentti tai hyödyllisyysmallisuoja, niiden keksijöillä on kykyä viedä tuotteet markkinoille ja tuotteilla on selvää etua markkinoilla jo oleviin ratkaisuihin verrattuna”.

Maaseuturahaston perustamistukea voi hakea vähintään 18-vuotias luonnollinen henkilö, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osuuskunta, pieni yritys tai maatila. Yrityksen tulee sijaita maaseudulla ja sen tulee omata edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan. Yrityksen on annettava pääasiallinen toimeentulo ainakin yhdelle henkilölle (yrittäjä tai palkattu työntekijä). Maatilan yhteydessä muuta yritystoimintaa harjoitettaessa riittää, että yritystoiminta yhdessä maatilalla harjoitettavan muun toiminnan kanssa antaa yhdelle henkilölle toimeentulon. Hakijan on omattava riittävä ammattitaito.

 

Pekka Horttanainen

Yritysasiantuntija

puh. 046 921 9040

pekka.horttanainen@pikes.fi