Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Kolmen naisen hevosalan yritysidealle haetaan rahoitusta ELY-keskukselta

Maaseuturahaston yrityksille suunnattu investointituki ja perustamistuki ovat yhdessä tehokkaita apuvälineitä aloittavan yrityksen rahoitukseen

Kolmen naisen hevosalan yritysidealle haetaan rahoitusta ELY-keskukselta

Kelokoski Horses Oy on Nurmekseen ja Valtimon rajalle perustettu hevospalveluja tarjoava yhtiö. Yhtiössä on mukana toimitusjohtaja Laura Polso, Aila Siitonen sekä Outi Reinikainen-Mikkonen. Naisilla on monipuoliset taustat hevostoiminnasta. Tilalla pystytään opettamaan muun muassa ratsastusta, valmentamaan kilparatsukoita ja saada ohjausta ravitoimintaan. Yrittäjiä yhdistää halu kehittää yläkarjalaista hevosharrastusta ammattimaisempaan suuntaan.

PIKES on ollut mukana hankkimassa yrityksen perustamistukea ja investointitukea uudelle osakeyhtiölle. Perustamistukea haettiin osakeyhtiön markkinoinnin ja muiden suunnitelmien tekemiseen. Perustamistuen etuna on, että se on voitu kohdentaa niihin hankintoihin, mihin muut tukimuodot eivät ole sopivia. Toisena tukimuotona yhtiölle haettiin investointitukea. Investointituella haetaan apua yrityksen maneesin eli ratsastushallin hankintaan. Investointituki antaa hyvän pohjan investoinnin toteuttamiseen ja yrityksen toiminnan käynnistämiseen. Maneesin avulla yrittäjät voivat kehittää omaa toimintaansa koko vuoden ajalle.

"Yhteistyö on toiminut hienosti. PIKES on ollut aktiivisesti mukana projektissa ja toiminut luotettavana taustatukena, ollen valmiina vastaamaan matkan varrella heränneisiin kysymyksiin - niin pieniin kuin isoihinkin", kertoo Laura Polso.

”Investointituen hakemista on varmasti helpottanut yhteisen osakeyhtiön perustaminen”, pohtii yritysasiantuntija Juho Luostarinen PIKESiltä. "Sijoituksen riskiä saadaan näin pienennettyä, ja investoinnin henkilökohtaiset vastuut ovat osallisille pienempiä. Osalle maatilataustaisia yrittäjiä on vaikea saada rahoitusta, jos toiminta katsotaan rahoittajan puolesta alkutuotannoksi. Toiminnan pitääkin olla niin sanotusti jatkojalostettua eli erilaisten palveluiden tuotantoa alkutuotannon rinnalla."

Maaseuturahaston perustamistukea tai investointitukea voi hakea vähintään 18-vuotias luonnollinen henkilö, osakeyhtiö, avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö ja osuuskunta, pieni yritys tai maatila. Yrityksen tulee sijaita maaseudulla, ja sen tulee omata edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan. Yrityksen on annettava pääasiallinen toimeentulo ainakin yhdelle henkilölle (yrittäjä tai palkattu työntekijä) viimeistään hankkeen päätyttyä. Maatilan yhteydessä muuta yritystoimintaa harjoitettaessa riittää, että yritystoiminta yhdessä maatilalla harjoitettavan muun toiminnan kanssa antaa yhdelle henkilölle toimeentulon.

 

Mietitkö yrityksen rahoitusta? Ota rohkeasti yhteyttä, keskustellaan eri vaihtoehdoista!

 

Juho Luostarinen

yritysasiantuntija

puh. 040 128 9339

juho.luostarinen@pikes.fi