Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Metsänkorjuuyrityksille valmennusta esimiehenä toimimisessa

Metsänkorjuuyrityksille valmennusta esimiehenä toimimisessa

PIKES järjesti metsänkorjuuyrityksille huhti-kesäkuun aikana kaksi kurssia esimiehenä toimimisessa. Kurssit olivat 2-3 päiväisiä, ja niihin osallistui yhteensä 12 innokasta esimiestä. Kurssin valmentajat olivat metsäalan koulutuksissa ansioituneen Työtehoseuran TTS kehitys Oy:n valmentajia. Tarve valmennukseen tuli ilmi syksyllä 2017 yrityksille suoritetun kyselyn ja haastattelujen yhteydessä. Esimiestyö on metsänkorjuuyrityksissä erityisen vaativaa, koska kuljettajat ovat tottuneet toimimaan metsässä itsenäisesti ja yksin. Esimiehet ovat usein entisiä kuljettajia, joille esimiehenä toimiminen ei välttämättä ole aina luonteenomaista. Palautteen antaminen ja vastaanottaminen koetaan vaikeaksi sekä yritysjohdossa, työnjohdossa sekä koneen kuljettajien taholta.

Jorman Kone Oy:n toisen polven yrittäjä Jarmo Ruokolainen osallistui kolmepäiväiseen valmennukseen. Jarmo koki, että koulutus oli hyvä. Koulutuksen alussa saatiin tutustua DISC-profiointiin ja sitä myöten tuli tutuksi, että erilaisia ihmistyyppejä on sekä johtajana että alaisena. Käytännössä saatuja oppeja on jo sovellettu. Hyvää oli myös keskustelu ja se, että uusia ajatuksia tuli ryhmän muilta osallistujilta. ”Yksin toimiessa ei aina pysty jäsentämään asioita. Keskustelu valmentajien ja muiden osallistujien kanssa oli hyvä. Valmennuksen sisältö ja kesto olivat ok ja aiheet mielenkiintoisia. Pitkiin koulutuksiin harvalla on mahdollisuus lähteä.”

Motoajo Oy:n työnjohdossa toimiva Kimmo Savolainen sai kurssilta vahvistusta omalle toiminnalleen esimiehenä. ”Kurssista jäi päällimmäisenä mieleen myönteinen kuva, hyvät ammattiaitoiset kouluttajat ja hyvin ennakkokyselyjen mukaan valmisteltu koulutuskokonaisuus. Koulutus oli meidän alalle soveltuva esimerkkeineen kaikkineen. Uutta ei välttämättä tullut, mutta vahvistusta jo opitulle. Lisää, jos jotain olisi kaivannut niin ehkä enemmän työkaluja kriisitilanteiden hoitamiseen kannustavasti ja positiivisella mielellä.” Osallistujat täyttivät ennen koulutusta kyselyn, jonka avulla selvitettiin osallistujan työyhteisöprofiili DISC-menetelmällä. Kimmon mukaan tutussa porukassa oli hyvä nähdä, millainen tyyppi itse kukin on. ”Kaiken kaikkiaan koulutus oli pirun hyvä.” PIKESistä Kimmo totesi, että Nurmeksessa PIKES ollut hyvin esillä ja yhteydessä yrityksiin. Monet koneyrittäjät ovat yksin toimivia pienyrittäjiä, joille yhteistyö PIKESin kaltaisen toimijan kanssa on elintärkeää.

Kuvissa yrittäjä Jarmo Ruokolainen ja työnjohtaja Kimmo Savolainen.

Pekka Horttanainen, Yritysasiantuntija

Metsäkoneenkuljettajan osaamisen profilointi ja kehittäminen- hanke

Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES

pekka.horttanainen@pikes.fi

puh. 046 921 9040

Kauppatori 1, 75500 Nurmes