Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Yritysuutiset, Bomban tarina jatkuu

Bomban tarina jatkuu - tavoitteena 60.000 kylpyläkäyntiä vuodessa

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa investoi Break Sokos Hotel Bombaan n. 6 miljoonaa euroa. Pääosa investoinnista kohdistuu kylpylän ja sen ravintolan uudistamiseen. Investointi kattaa sekä kiinteistön tekniset työt että liiketoiminnan uudistukset. Kaikki laitteistot on uusittu, mm. vedenkäsittelyjärjestelmät ja muun kylpylän tekniikka.  Liiketoiminnan kannalta yhtä tärkeä on mittava miljöö- ja julkisivu-uudistus, jolla luodaan vahva tunnelma kylpylään ja sulautetaan se saumattomaksi osaksi upeaa Pielisen järvimaisemaa. Investoinnin tavoitteena on Bomban houkuttavuuden lisääminen sekä laatutason nostaminen. Näin on mahdollista saavuttaa tasainen kasvu-ura pitkälle tulevaisuuteen. Aluksi vuositavoitteiksi on asetettu 60.000 kylpyläkäyntiä ja 30.000 yöpymisvuorokautta, mutta nyt tehty investointi mahdollistaa selkeästi laajemman toiminnan.

Aito karjalaisuus, uniikki tarina

Bomban talo karjalaiskylineen on ollut merkittävä osa Pielisen Karjalan matkailukokonaisuutta sen perustamisesta lähtien.  Tarina jatkuu -slogan on valittu uudistuvan Bomban pääviestiksi.  Bombaan kuuluu aito karjalaisuus, ei pelkästään historian vaalimisena, vaan uudistumisena ja karjalaisuuden tuomisena eri tavoin esille. Uusia näkökulmia ammennetaan sekä historiasta että tästä päivästä. Karjalaisuus on tässä paikassa, ihmisissä ja upeassa maisemassa. Viitteitä karjalaisuudesta löytyy mm. puun käytössä ja sisustuselementeissä. Uudessa kylpylässä maiseman tieltä on purettu rakenteita ja se avautuu esteettömästi kylpylään ja sen rinnalla olevaan Trattoria Pielinen –ravintolaan läpi koko rakennuksen. Myös kylpylärakennus sulautuu aiempaa paremmin osaksi karjalaiskylää julkisivun paanupäällysteisten seinien ansiosta.  

Lyhyt loma katkaisee arjen

Tänä päivänä matkailu- ja muita vapaa-ajanpalveluita tarjoavat yritykset taistelevat asiakkaiden rajallisesta ajasta. Asiakkaat haluavat lyhyitä lomia, esim. päivän, viikonlopun tai muutaman lomapäivän mittaisia taukoja arkeen. "Siksi tavoittelemme pääkohderyhmänä n. 300 kilometrin säteellä asuvia aktiivisia ihmisiä, joita kiinnostaa aito, uniikki matkailukokonaisuus," kertoo hotellinjohtaja Pasi Tolonen. "Toivomme, että asiakkaamme lähtevät täältä energisenä ja virkeänä arjen haasteisiin," jatkaa Pasi Tolonen.

Jutun kirjoitti: Kaija Turunen, PIKES Oy:n viestintäasiantuntija