Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Yritysuutiset, Huputitihumma - unelmat toteutuivat juurilla

Huputitihummasta löytyy mm. hevosen kenkiä erilaisille kavioille ja käyttötarkoituksiin. Riikka opastaa harjoittelija Titta Honkasta kenkien saloihin.

Huputitihumman uusi yrittäjä Riikka Turunen toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja avasi hevostarvikeliikkeen Nurmekseen, torin kulmalle. Oma hevostarvikeliike on ollut pitkään haaveissa, mutta nyt aika tuntui oikealta. Vahva hevosharrastus näkyy liikkeen laajassa valikoimassa. Iloinen Riikka kertoo hevostarvikkeista asiantuntemuksella ja rakkaudella hevosiin.

Riikka Turunen on syntynyt Juuassa. Työelämän hän aloitti Vantaalla mm. myyntitehtävissä. Yhteensä noin 14 vuotta vierähti Etelä-Suomessa. Sen jälkeen syntyi paluumuuttopäätös juurille, Pielisen Karjalaan. Riikka suoritti maatalousalan perustutkinnon ja tällä hetkellä hän opiskelee agrologiksi. Opinnäytetyö valmistuu luonnollisesti omasta yrityksestä. Riikka on harrastanut hevosia koko ikänsä. Ratsuhevoset ovat Riikan juttu. Hän harrastaa kouluratsastusta, esteitä ja maastoratsastusta harrastajatasolla. Nyhtyri on Riikan oma suomenhevonen, jonka kanssa ratsastus on hyvä pääntyhjennysharrastus.

Agrologiopinnot antoivat vankan pohjan yrittämiselle. Kannattavuuslaskelmat, vertailut ja potentiaalien kartoittaminen olivat tärkeitä välineitä yrittämisen aloittamisessa. Niiden pohjalta oli helppo tehdä liiketoimintasuunnitelma. Hevosharrastus on harvoja aloja, joka on Suomessa kasvussa. Kasvu vuositasolla on noin kolme prosenttia, ja hevosten määrä kasvaa noin 17 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Pielisen Karjalassa ja lähialueella (Juuka, Kuhmo, Rautavaara, Sotkamo) on tilastojen mukaan yli 1100 hevosta. Lähde: Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry ja Suomen Hippos ry (Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö).

Yrittämisessä Riikkaa kiehtoo halua toteuttaa omia ja asiakkaiden toiveita. Ei ketjuliikettä, ei ketjuohjausta, vaan oma inspiraatio kehittää yritystä ja palvella asiakkaita. On kiva nousta aamulla töihin. Eikä päivän pituuskaan haittaa, kun tekee sitä hommaa, mitä aina on halunnut tehdä. Myös ihmisten positiivinen kannustus on yllättänyt Riikan.

Yrittämistä Riikka suosittelee ihmisille, jotka eivät pelkää epävarmuutta, vaan nauttivat uuden suunnittelusta. Yrittäminen on kuin ongella istumista. Välillä nykii ja välillä ei. Hyvä koulutus ja oman alan tuntemus kannattelevat uutta yrittäjää.

HUPUTITIHUMMA
Palvelut ja tuotteet:

  • hevostarvikkeet; loimet, kengät,
  • ratsastustarvikkeet, jne
  • koiratarvikkeet- ja ruoat