Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Yritysuutiset, Jalosteel Oy

Metallialan valoisat näkymät Pielisen Karjalassa

Uusi tehdas laajensi Jalosteel Oy:n valikoimaa

Sopivat tilat ja konekanta sekä osaava henkilöstö ratkaisivat Lieksaan sijoittumisen. Joensuulainen Jalosteel Oy jatkaa P-K:n koulutuskuntayhtymän Laser-Levytyökeskuksen toimintaa. Yritys osti koulutuskuntayhtymän koneet ja laitteet, mm. Laser-Levytyökeskuksen ja muut ohutlevytuotteiden valmistuksessa tarvittavat koneet kaksi vuotta sitten.

Lieksan tehtaan hankinta oli merkittävä investointi. Tehdas vahvistaa Joensuun tehtaan toimintaa ja lisää merkittävästi kapasiteettia. Toiminta on lähtenyt käyntiin suunnitellusti. Kasvu on ollut kuluvalla tilikaudella hyvä. Yritys on saanut uusia sopimusvalmistusasiakkaita sekä maakunnasta että muualta Suomesta. Lieksan tehtaalla työstetään ohutlevystä muokkaamalla erilaisia levyosia ja kokoonpanoja. Tehdas työllistää tällä hetkellä 6 henkilöä.

Yrittäjän terveiset PIKES Oy:lle ja päättäjille

Aluekehitystä tulee pitää esillä maakunnan ja valtakunnan tasolla. Esimerkiksi koulutuspaikkojen säilyminen paikkakunnalla ja tiestön kunnosta huolehtiminen ovat tärkeitä asioita yritysten toimintaedellytysten parantamisessa.

JALOSTEEL OY
Jalosteel Oy on vuonna 1992 perustettu metallialan yritys. Yrityksellä on kaksi toimipaikkaa. Joensuun tehdas valmistaa sekä ruostumattomasta että haponkestävästä teräksestä RST/HST lattiakaivoja ja altaita omalla Jalo-tuotemerkillä. Tuotteita markkinoidaan LV-urakoitsijoiden kautta mm. päiväkoteihin, suurkeittiöihin, kouluihin ja korjaamohalleihin. Lieksassa valmistetaan sopimusvalmistustuotteita ohutlevyistä rakennus-, telakka-, kuljetusväline- ja metsäkoneteollisuudelle. Erikoisalana on ohutlevyn lävistys, muovaus ja taivutus. Työstömahdollisuudet: laserleikkaus, särmäys, mankelointi ja hitsaus.

 

Toimitusjohtaja Jari Kaltiainen on tyytyväinen Lieksan tehtaan toimintaan. Taustalla Laser-työkeskus työstää ohutlevyä lasersäteellä. Kuvassa oikealla Hannu Räsänen/PIKES.