Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Yritysuutiset, Joptek Oy

Joptek vaativilla raiteilla

Joptek Oy Composites on voimakkaasti kehittyvä, kansainvälistyvä lieksalainen yritys, joka suunnittelee ja valmistaa räätälöityjä kevytrakenne- ja komposiittirakennejärjestelmiä niin merelle, raiteille, tieliikenteeseen kuin teknologia- ja rakennusteollisuuden sovelluksiin Suomessa ja ulkomailla. Joptek palvelee sekä projektitoimittajana että sopimusvalmistajana. Yrityksessä työskentelee yli sata alan ammattilaista. Edellisellä tilikaudella Joptekin liikevaihto oli n.10 milj. € ja kuluvalla tilikaudella liikevaihto tulee kaksinkertaistumaan.

Turvallisuus ja laatu edellä

Raideliikenteessä tiukkojen turvallisuus- ja laatuvaatimusten täyttäminen on tärkeintä.  Junapuolen tuotteille (lähinnä wc- ja suihkumoduulit) Joptek on saanut eurooppalaiset normit ja venäläiset GOST-normit täyttävät palo- ja hygienia yms. sertifikaatit. Lisäksi yrityksellä on eurooppalaiset sertifikaatit valmistamilleen Marine-puolen tuotteille. Joptek kuuluu alan kansainvälisiin kärkiosaajiin. Yritys hyödyntää pohjoisissa oloissa hankittua, yli 25 vuoden kokemusta ja osaamista, kun suunnittelee uusia ratkaisuja vaativaan Euroopan ja Venäjän liikenteeseen.

Vahva kasvu vientimarkkinoilta, Euroopasta ja Venäjältä

Vienti Venäjälle tapahtuu eurooppalaisten junanvalmistajien kanssa yhteistyössä. Joptek vie Venäjälle pääasiassa junien wc- ja suihkumoduuleita, jotka asennetaan juniin Euroopan suurilla junatehtailla tai Minskissä Valko-Venäjällä.

Venäjällä on edessä valtavat investoinnit uuteen tekniikkaan, joten markkina-alue on suuri mahdollisuus Joptekille. Tällä hetkellä investointeja jarruttaa epävakaa tilanne. Isot projektit käynnistyvät, kun taloustilanne selkiytyy. Joptekin kasvumahdollisuudet kaiken kaikkiaan ovat kansainvälistymisessä. Viennin viimeisimpiä aluevaltauksia ovat ranskalaiselle telakalle toimitettavat laivasektorin tuotteet, erityisesti kylpyhuoneiden lattiat ja kevytparvekkeet. Viennin osuus liikevaihdosta nousee n. 75 %:iin kuluvan vuoden aikana. "Luotettavat kumppanit, hyvät suhteet paikallisiin toimijoihin sekä yhteistyö johtavien eurooppalaisten valmistajien kanssa takaavat menestymisen haasteellisilla vientimarkkinoilla", luonnehtii Joptekin toimitusjohtaja Aku Lampola yrityksen kasvunäkymiä.

Joptek messuilla Berliinissä. Vasemmalta Antti Vallius, Uliana Sapozhkova, Mika Tanskanen, Aku Lampola, Minna Hämäläinen ja Kimmo Murto.