Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Yritysuutiset, Katatec Oy, Saher-Aidat Oy

Metallialan valoisat näkymät Pielisen Karjalassa

Aidat, portit ja alihankinta rullaavat eteenpäin

PIKES Oy:n yritysasiantuntija Hannu Räsänen kävi jututtamassa Katatec Oy:n toimitusjohtaja Hannu Parikkaa metallialan näkymistä Katatec Oy:n ja Saher- Aidat Oy:n näkökulmasta kesällä 2014. Molemmissa yrityksissä on tekemisen meininki ja kiire päällä. Tuotannot pyörivät läpi kesän. Katatec Oy:n liikevaihto on kasvanut yli 10 prosenttia  vuonna 2014 ja yritykseen on palkattu neljä uutta työntekijää.

Saher-Aidat Oy:llä oli meneillään vuoden kiireisin aika, kesä.  Vuonna 2014 asennustyöt alkoivat Etelä-Suomessa jo maaliskuussa, ja joinain vuosina työt ovat jatkuneet läpi talven. Liikevaihto on kasvussa vuoteen 2013 verrattuna ja sesongin aikaan tarvitaan määräaikaisia työntekijöitä. Muutenkin tuntuma on, että metallialalla ollaan menossa parempaan päin.

Metalliala tarvitsee moniosaajia

Hannu Parikan mukaan työntekijöiden saaminen on välillä ollut haasteellista muun muassa siksi, että metallialan koulutus ei ole nyt suosiossa. Alan huonot uutiset ja suuret kausivaihtelut ovat vaikuttaneet ammatinvalintaan. Tänä päivänä tarvittaisiin moniosaajia, joilla on rohkeutta tarttua kaikkiin töihin ja halu kehittyä.

Hannu Parikan mielestä levyseppähitsaaja- ja koneistajakoulutuksia pitäisi laajentaa. Vasta työpaikalla opitaan työ ja saadaan mm. konekohtaista koulutusta. Johtamisjärjestelmän mukainen toiminta edellyttää jatkuvaa koulutusta ja parannusta.

Saumatonta yhteistyötä alueen yrittäjien kesken

Yrityselämässä yhteistyö on kaikki kaikessa. Yrittäjätoiminnassa ei ole kunta- tai kaupunkirajoja. Yhteistyö Metallinyrkin yritysten välillä on hyvä esimerkki toiminnasta. Kaikki hyötyvät.

KATATEC OY

Katatec Oy on metallialan alihankintayritys, jonka valmistamat tuotteet kehitetään yhteistyössä sopimusasiakkaiden kanssa. Tärkeimmät toimialat ovat sähkö- ja kiviteollisuus sekä turvallisuusala. Tuotteet ovat erilaisia ohutlevytuotteita mm. DIN-kiskoja, kiinnikkeitä, ilmansäätimiä sekä muita uunien metalliosia. Yhtiössä on käytössä ISO 9000:1 –laatujärjestelmä, joka edellyttää, että koko hankintaketju on dokumentoitu.

SAHER-AIDAT OY

Saher-Aidat Oy valmistaa metalliaitoja ja –portteja. Tänä päivänä turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota, joten aidattavaa riittää. Monipuolisen metalliaita- ja porttituotevalikoiman
käyttökohteita ovat mm. teollisuusalueet, satamat, varastoalueet, päiväkodit, koulut, leikkikentät, koirapuistot, maatilat ja omakotipihat. Yrityksen uutuustuote on CE-merkitty liukuportti, joka sopii vilkasliikenteisten alueiden porttiratkaisuksi. Portit voidaan varustaa monipuolisella automatiikalla, ja kulunvalvonta voidaan liittää kiinteistön kulunvalvontaan. Portit ja aitaverkot valmistetaan omana tuotantona.