Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Yritysuutiset, Lieksan Laatuherkut Oy

Mittava investointi Lieksan Laatuherkuilla

Lieksan Laatuherkut Oy jatkaa Lieksan vahvaa meijeriperinnettä. Yrityksen tuotantoa ja tuotteita kehitetään jatkuvasti, jotta valmistus olisi nykyaikaista ja tuotteet vastaisivat asiakastarvetta. Toimitusjohtaja Teijo Lyytinen kertoi, että nyt on menossa n. 1,3 miljoonan euron investointihankkeen toteutus tuotannon kehittämiseen. Uusi, 2-linjainen pesukeskus hoitaa kaikki pesut keskitetysti, sekä linjaston pesut että prosessipesut. Tammikuussa 2015 asennettu höyrynkehitin ja 800 litran puurokattila moninkertaistavat puurojen ja soseiden valmistuskapasiteetin ja tehostavat valmisruokatuotteiden tuotantoa.

Oma tuotemerkki

Maustevoit ja rahkatuotteet ovat oman Lieksan –tuotemerkin päätuotteita. Omien tuotteiden liikevaihto on n. 30 prosenttia. Suurin osa tuotannosta tehdään alihankintana, mm. soseita ja puuroja. Lieksassa valmistettu tuote joko yhdistetään jonkin toisen valmistajan tuotteeseen tai tehdään täysin valmiiksi täällä ja pakataan markkinoijan pakkaukseen. Tuotteet päätyvät asiakkaiden ruokapöytiin keskusliikkeiden ja teollisuusasiakkaiden kautta.

Erikoistuminen on vahva kilpailuetu

Lieksan Laatuherkut Oy tähtää erikoistuotteisiin ja pieniin sarjoihin, joista isot toimijat eivät ole niin kiinnostuneita. Jatkuvan tuotekehityksen tuloksena markkinoille tulee 2 - 5 uutta tuotetta vuosittain. Vuonna 2014 uutena on lanseerattu yksi teollisuusasiakkaan uutuus. Vanhoja tuotteita poistuu markkinoilta aika ajoin. Tuotteiden menekki on suhteellisen tasainen verrattuna moneen muuhun toimialaan. Yrityksen liikevaihto on kasvanut maltillisesti koko ajan. Yrityksen tavoitteena on paras hinta/laatusuhde.

LIEKSAN LAATUHERKUT OY

Yritys perustettiin vuonna 1994. Nyt yritystä johtaa perustajan poika Teijo Lyytinen. Liikevaihto on n. 3 milj.euroa vuodessa, ja yrityksessä työskentelee 12 työntekijää. Lieksan Laatuherkut Oy käyttää puhtaita, suomalaisia raaka-aineita lähialueilta, esimerkiksi juureksia Pohjois-Karjalasta ja Savosta, maitoa Pielisen Karjalasta ja kurria Joensuusta. Yritys on saanut useita tunnustuspalkintoja: Menestyjä 2014, Vuoden luomutuote 2007, Vuoden Tähtituote finalisti 2007 ja Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun finalisti useana vuotena. Lisätietoja yrityksestä www.lieksan.fi

 

Kuvassa Teijo Lyytinen sekä PIKES Oy:stä Aki Nevalainen ja Pekka Horttanainen. PIKES Oy:n hankkeessa on autettu mm. pakkausmerkinnöissä ja projektipäällikön
haussa. Teijo kertoi myös osallistuneensa PIKES Oy:n järjestämiin koulutustilaisuuksiin.