Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Yritysuutiset, Maistuisiko tuore, paikallinen kuha?

Kevään kalasesongin kynnyksellä PIKES-uutisten toimitus kävi kyselemässä Nurmeksen Kala Oyn toimitusjohtaja Jarkko Suhosen kuulumisia. Tuotanto pyöri täysillä, ja kuhaa työstettiin asiakkaille vietäväksi. Jarkko kertoi kuhasaaliiden olevan tänä keväänä ennätyssuuria, joten nyt kannattaa syödä paikallista kuhaa.

Keskustelimme muista ajankohtaisista asioista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Tilanne kalabisneksessä on sama kuin muuallakin elintarvikealalla, kilpailu on kovaa! Isot pystyvät ulosmyyntihintoihin, joilla pienet ostavat kalat sisään! Nurmeksen Kalan vahvuus on paikallisuus; kalat tulevat läheltä ja ne saadaan tuoreena kauppoihin ja ravintoloihin.

Yrityksen tuotanto on noin 200 000 kg vuodessa. Kaloista tehdään monia tuotteita, ja perkeet menevät Valtimolle eläinten rehuksi. Liikevaihdoltaan tärkein kala on kirjolohi. Sitä myydään niin tuoreena kuin savustettunakin. Myös erikoistuotteita on kehitelty, ja niitä myydään pienemmissä erissä. Asiakkaiden lisäksi yhteistyökumppaneina Jarkko mainitsi kalastajat, lohenkasvattajat, kuljetusliikkeet ja pari paikallista elintarvikeyritystä.

Investointeja tulossa

Jotta markkinoita saadaan yhä laajennettua, uusien koneiden ja laitteiden hankkiminen on välttämätöntä. Investointilistan alkupäässä on etiketöintikone. Lain vaatimuksesta kuluttajille on tarjottava yhä enemmän tietoa tuotteesta, joten tarvitaan suuremmat etiketit tuotteisiin. Toinen ajankohtainen asia on tuotannon ohjausjärjestelmän valmistuminen ja käyttöönotto. Siinä riittää haastetta niin tekniikassa kuin käytössä.


Lopuksi Jarkko kertoi mielikalansa olevan kuha ja suositteli voissa paistettua kuhafilettä pikaruuaksi —mausteeksi vain ripaus suolaa ja valkopippuria!

Jutun kirjoitti: PIKESin yritysasiantuntija Riitta Kinnunen