Breadcrumb

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Breadcrumb

Asset Publisher

angle-left Yritysuutiset, Perhekokki

Rakkaudesta kotiseutuun -Perhekokki

Miksi yritysten pitää toimia pääkaupunkiseudulla? A&R Sveholm Oy:n toimitusjohtaja Annukka Tiainen perheineen vieraili usein kotiseudullaan Nurmeksessa ja pohti alueen tilannetta. Tuntui pahalta, kun suuret toimijat lakkauttivat yrityksiä ja jäljelle jäi tyhjiä rakennuksia ja työttömiä. Tuli palava halu toimia alueen hyväksi, koska hän ei nähnyt Pielisen Karjalan sijaintia ongelmaksi. Olemme keskellä Suomea, miksi tänne ei voisi perustaa yritystä? Idea valmisruokaa tekevästä yrityksestä syntyi Annukka Tiaisen enon ja edesmenneen miehen pohdinnoissa. Sopivat tilat löytyivät nopeasti, niinpä toiminta alkoi 2003 Lieksassa. Vuonna 2006 perhe muutti Nurmekseen ja sieltä Lieksaan vuonna 2011, koska työpaikka oli täällä ja yritys menestyi.

Käsintehtyä, maukasta valmisruokaa

Käsin tekeminen, maistuva valmisruoka ja perhekeskeisyys ovat yrityksen tärkeimpiä arvoja. Letut paistetaan pannuilla ja pihvit muotoillaan käsin. Tuotekehitys lähtee kotihellalta. Tuotekehitystiimissä on tuotekehittelijöitä sekä omia kotiruokareseptejä muunnetaan suurempien määrien valmistukseen. Pääosa tuotteista menee suurten kauppaliikkeiden palvelutiskeihin. Tiivis logistiikkayhteistyö keskusliikkeiden kanssa takaa valtakunnallisesti katkeamattoman kylmäketjun sekä tehokkaan jakelun kaikille asiakkaillemme.

Gluteenittomat tuotteet tuovat kasvua

Perhekokin tavoitteena on valmistaa gluteenitonta, käsintehtyä kotiruokaa ensimmäisenä Suomessa. Vuositavoite on n. 100.000 kg kotimaan markkinoille. Kaikki tuotteet ovat tuoretuotteita, ei pakasteita. Tuotteet menevät palvelutiskeihin. Uutuustuotteet ovat rinnakkaistuotteita omille tuoteryhmille, esim. pastaruoat, pihvit, lihapullat ja täytetyt letut.

Gluteenittomien tuotteiden kehitystyö alkoi asiakastarpeesta. Terveysajattelu tuo lisämarkkinoita, koska osa kuluttajista syö gluteenittomia tuotteita, vaikka heillä ei ole keliakiaa. Uudet, gluteenittomat tuotteet sopivat koko perheelle. Tuotteet ovat hintakilpailukykyisiä, koska niissä vilja on vain osa tuotetta. Sen korvaaminen ei nosta hintaa merkittävästi. Tuotteet ovat myös laktoosittomia. Gluteeniton tuotantolinja otetaan käyttöön maaliskuussa 2015. Gluteenittomat tuotteet tehdään uudessa keittiössä. Lisäksi tuotteille tulee omat raaka-ainekylmiöt, jäähdytystunnelit ja pakkauslinjat. "Olemme palkanneet kolme uutta keittiöalan ammattilaista,  vuonna 2015 tarvitsemme 3 – 5 ammattilaista lisää", kertoo Annukka Tiainen.

Gluteenittomien tuotteiden tuotevalvonta on tarkkaa. Oman henkilökunnan koulutus on jo aloitettu. Gluteenittomassa valmistuksessa hyvä hygienia korostuu entisestään. Kun työntekijä syö lounastauolla tavallista ruokaa, siitä ei saa kantautua mitään jäämiä gluteenittoman ruoan sekaan. Samat asiat tulee huomioida myös gluteenittomia tuotteita myyvissä kauppaliikkeissä. Yritys toimittaa omat Perhekokki-ottimet kaikkiin kauppaliikkeisiin, joiden palvelutiskeihin menee gluteenittomia tuotteita. Gluteenittomille Perhekokki-tuotteille tulee Gluteeniton-merkki. Merkin käyttöoikeus on tällä hetkellä Suomessa vain 17 yrityksellä. Lopuksi Annukka Tiainen kiitti PIKES Oy: n aktiivista yhteydenpitoa, yritysneuvontaa ja tiedottamista. "Apua on aina saanut, kun on tarvinnut", Annukka toteaa. Kaikkein tärkeimmäksi hän kokee verkottumisen alan toimijoiden kanssa.

PERHEKOKKI

A & R Sveholm Oy:n pääkonttori ja nykyaikaiset keittiötilat sijaitsevat Lieksassa. Tuusulassa toimiva myyntikonttori on portti Etelä-Suomen markkinoille. Yritys työllistää tällä hetkellä 21 henkilöä. Tuotemerkillä Perhekokki valmistetaan aitoa, käsintehtyä kotiruokaa noin 600.000 kg vuodessa. Tuotevalikoimaan kuuluvat pastaruoat, pihvit, lihapullat, täytetyt letut ym. suositut kotiruoat. Uutta 2015: Gluteenittomat valmisruoat. Yrityksellä on oma lounaskahvila Pokronhelmi. Lisätietoja yrityksestä www.perhekokki.fi

Käsintehtyjä täytettyjä paprikoita lähdössä suomalaisiin ruokapöytiin. Kuvassa Nina Ihalainen ja Annukka Tiainen.