Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Puhdas luonto on ohjelmapalveluyritysten kilpailuvaltti

Työ- ja elinkeinoministeriö 31.10.2016 11.30 | Julkaistu suomeksi 31.10.2016 klo 12.32

Matkailija valitsee kohteensa sisällön, tekemisen ja sen tarjoamien elämysten mukaan. Tiedot käyvät ilmi työ- ja elinkeinoministeriön 31.10.2016 julkaisemasta matkailun ohjelmapalveluiden toimialaraportista.

Matkailun ohjelmapalvelut sisältävät käynti- ja liikuntakohteita sekä ohjelmallisia aktiviteetteja. Tällaisia palveluita tarjosi vuonna 2014 yli 6 100 yritystä eri puolilla Suomea. Liikevaihto näillä yrityksillä oli vajaa 2,5 miljardia euroa, ja ne työllistävät suoraan yli 12 000 työntekijää. Lisäksi yritykset käyttävät muiden matkailualan toimijoiden tavoin vuokratyövoimaa. Vaikka liikevaihto on ollut pienoisessa laskussa, ovat ohjelmapalveluyritykset pystyneet työllistämään hieman aiempaa enemmän.

– Luonto- ja hyvinvointimatkailun rooli matkailun ohjelmapalveluissa korostuu edelleen. Yrityksillä on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia ympäröivän luonnon tuotteistamisessa kansainvälisen matkailijan houkuttelemiseksi, sanoo raportin koonnut toimialapäällikkö Susanna Jänkälä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Vastuullinen toimintatapa on matkailuyritykselle jatkossa yhä tärkeämpää, ja kestävien valintojen näkyminen asiakkaan kosketuspinnassa on edellytys kilpailukykyiseen toimintaan. Tulevaisuudessa kilpailun kiristyessä ja asiakkaiden vaatimustason noustessa turvallisuuden tärkeys matkustuspäätöksessä ja itse tuotteissa vain korostuu.

Yritysten kehittämistarpeiksi on muotoutunut tarjonnan tuotteistaminen päiväohjelmiksi ja matkanjärjestäjille helposti ostettaviksi valmiiksi paketeiksi sekä paketoivien myyjätahojen aktivointi. Matkanjärjestäjät kaipaavat myös kiertomatkatuotteita, joiden päiväohjelmiin liitetään kevyitä luontoaktiviteetteja.

Digitaalisuuden huomioiminen osana koko yrityksen palveluprosessia tulee jatkossa vain kasvamaan. Digitaalisuuden haltuun ottaminen on kilpailukyvyn säilyttämisen perusedellytys, sanoo Susanna Jänkälä. Digiosaamisen kehittämisen tarve kaikilla yrityksen työntekijätasoilla lisääntyy.

Matkailun ohjelmapalveluiden toimialaraportti on 31.10.2016 lähtien verkossa osoitteessa: www.temtoimialapalvelu.fi. Lisäksi julkistetaan myös matkailun pk-toimialabarometri, jonka voit ladata tästä.

Lisätiedot:
toimialapäällikkö Susanna Jänkälä, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, puh. 040 766 5541
kehittämispäällikkö Esa Tikkanen, TEM, puh. 050 040 5459

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu