Murupolku

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Erkki Valjus, yrittäjänä Pielisen Karjalassa

Olen ollut yrittäjänä Pielisen Karjalan talousalueella vuodesta -79 lähtien, kun lankomieheni kanssa perustimme Ylä-Karjalan Sähkö Oy:n. Aluksi teimme vain sähköurakointitöitä pienellä asentajaporukalla, kunnes 80-luvun alkupuolella laajensimme toimintaamme myös kodinkonemyyntiin ja huoltoon. Toimimme aluksi vuokrakiinteistössä kunnes vuosituhannen vaihteen jälkeen päätimme hankkia oman kiinteistön Porokylän keskustasta. Tilaa kiinteistössä on reilut tuhat neliötä, jossa tällä hetkellä toimii myös urheilutarvikemyymälä.  Henkilökuntaa meillä on parikymmentä henkeä, joista sähköasentajia on kymmenkunta. Itse toimin toimitusjohtajana ja työhöni kuuluu tarjouslaskenta, sähkösuunnittelu ja työnjohtotehtävät yhdessä poikani Mikon kanssa. Teemme myös kylmälaiteurakointia kuten ilmalämpö- ja maalämpöpumppuasennuksia sekä teemme myös valokuituhitsauksia ja myös muita telejärjestelmien asennuksia. Täällä on hyvät atk-yhteydet, joten etäkäytötkin toimivat erittäin hyvin.

Meillä on ollut hyvä tuuri, kun saatiin jatkajat yritykseemme. Lankomieheni poika Kari tuli myymäläpäälliköksi kodinkoneliikkeeseemme ja minun poikani Mikko asennuspäälliköksi sähköurakointityöhön. Sähköurakoinnista tulee meillä noin puolet liikevaihdosta, toiset puolet tulee kodinkone- ja urheilutarvikemyynnistä. Viime tilikauden liikevaihtomme oli hieman yli 2,6 miljoonaa euroa. Työtilauskanta on tällä hetkellä kohtalaisen hyvä. Me omistamme myös Lieksan Sähkö Oy:n, joka on lähes samanlainen ja samankokoinen yritys kuin Ylä-Karjalan Sähkökin. Nurmeksen ja Lieksan väliä on vain vähän yli 50 km, joten molempien yritysten johto pysyy hyvin hanskassa. Molemmat yritykset ovat perheyrityksiä.

Meillä on yrityksessä erittäin hyvä työilmapiiri, henkilökunnan vaihtuvuutta on ollut todella vähän. Vanhimmat asentajat ovat olleet meillä töissä lähes koko yrityksen olemassa oloajan. On todella suuri etu yrityksellemme, että työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä, täällä Itä-Suomessa on opittu työntekoon ja hyvin nuoresta lähtien. On erittäin mukavaa työskennellä ahkerien ja tunnollisten henkilöiden kanssa. Tästä suuri kiitos työntekijöillemme.

Yrittäminen ja eläminen muutenkin täällä Itä-Suomessa on lähes luksusta. Täällä on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet. On todella hyvät lenkkeily- ja hiihtomaastot. Ensilumenlatu avataan syyskauden aikana, johon päästänee hiihtämään jo lokakuun puolella. Täällä on myös liikunta-hallit Nurmeksen ja Valtimon alueella ja monet kuntosalit sekä Bomban kylpylä. Joten liikunta-harrastuksesta pääsee nauttimaan jokainen joka sitä haluaa. Täällä on myös kaunis luonto, on Pielinen ja monet muut vesistöt, joissa voi harrastaa kalastusta tai mökkeilyä sekä lähellä olevat Tiilikan ja Hiidenportin kansallispuistot ja Raesärkän kaunis luonnonpuistoalue, joissa voi nauttia kauniista luonnon maisiemista. Täällä on lisäksi puhdas ilma, jota eivät liikenteen ja teollisuuden saasteet ole huonontaneet. Lisäksi täällä ei työmatkoihinkaan mene paljon aikaa, kun ei ole ruuhkia, kuten suuremmissa liikekeskuksissa. Itselläni on työmatkaa 18 kilometriä, siihen kuluu aikaa noin 15 minuuttia. Yhtenäkään aamuna ei minulla ole ollut vastenmielistä lähteä töihin. Tosin joskus on tuntunut siltä, että olisi voinut nukkua vähän pidempäänkin. Olen todella tykännyt työstäni. Yrittämisestä on tullut minulle elämäntapa ja täällä siihen on todella hyvät mahdollisuudet kun asiakkaatkin ovat iloisia Karjalaisia.

 

Yrittäjä

Erkki Valjus

Ylä-Karjalan Sähkö Oy

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Yhteistyöllä ratkaisuja työvoimapulaan

Yhteistyöllä ratkaisuja työvoimapulaan

Monilla aloilla työvoimapula on todellisuutta ja yhä syvenevä ongelma, johon on etsittävä uusia ja entistä joustavampia ratkaisuja. Valmista osaajaa ei vain aina yksinkertaisesti löydy - edes tehokkaalla avoimen työpaikan ilmoittelulla - ei alueelta eikä välttämättä alueen ulkopuoleltakaan. Silloin voidaan etsiä ratkaisuja esimerkiksi perehdytyksen ja koulutuksen kautta.

Nurmeksessa etsitään uutta työvoimaa yrityksiin mm. Tekijöitä yrityksiin -koulutuksen kautta. Binderholz Nordic, Jukolan Osuuskauppa, Pielispakari Oy, Attendo Nurmeksen Hoiva Oy ja Porokylän Leipomo Oy ovat jo lähteneet yhteistyökumppaneiksi ja lisää yrityksiä toivotaan mukaan tarjoamaan yritysjaksopaikkoja potentiaalisille uusille työntekijöille. Yritysjakson pituus on yleensä 20 päivää, maksimissaan 40 päivää. Työsuhdetta ei vielä muodostu yritysjaksolla ja koulutus tapahtuu työttömyysetuudella. Yritysjakson aikana voidaan pohtia, olisiko edellytykset työsuhteen muodostamiselle tai vaikkapa perehdytyksen jatkamiselle kisällikoulutuksella. LINKKI KOULUTUKSEEN.

Sesonkitöihin vuokratyövoimaa?

Vuokratyövoima voi myös olla ratkaisu työvoimapulaan, etenkin, jos työ on sesonkiluonteista. Pielisen Kalajalosteen kanssa saumattomalla yhteistyöllä päästiin hyvään tulokseen eli löydettiin tarvittavat työntekijät.

”Kohtaanto- hanke on ollut meille hyvänä apuna työntekijöiden rekrytoinnissa. Tarvitsemme syksyisin runsaasti sesonkiaikaista työvoimaa, jota ei enää lähitienoilta ole saatavilla”, yrittäjä kommentoi.

Paluumuuttajista ammattitaitoisia työntekijöitä

Vaikka monella alalla alkaa jo olla ns. ”työntekijän markkinat”, sopeutumista vaaditaan usein myös työnhakijalta. Etenkin, jos vaihdetaan alaa tai paikkakuntaa – joskus jopa molempia:

"Pitkään paikkakunnalta poissaolleena (30 v.) olin paluumuuttaessani täysin vailla työllistymistä edistävää kontakti- ja tukiverkkoa. PIKESin Kohtaanto auttoi rekrytoinnissa ja työpaikka löytyi välittömästi. Vaikka työ ei vielä vastaa koulutustani tai aiempaa työkokemustani, on se tarjonnut sekä haastetta että mahdollisuuden oppia uusia taitoja.”

Paluumuuttajat muodostavatkin merkittävän osan Kohtaannon kirjoilla olevista työnhakijoista. Monet heistä ovat taustaltaan toimistotyöntekijöitä ja työllistyminen ei usein onnistu kuin alanvaihdon kautta. Tämä on toisaalta yrityksille tilaisuus saada kokeneita, vankan työkokemuksen ja usein myös hyvän koulutustaustan omaavia työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita alueeseen. Pitkää perehdytystä ei välttämättä tarvita, koska työelämän pelisäännöt ovat jo hallussa ja motivaatio työntekoon erittäin hyvä.

Tutustu Kohtaanto-hankkeen palveluihin, kysy lisätietoja!

PIKESin Kohtaanto -hanke tarjoaa yrityksille erilaisia palveluja ja rahoitusta koko rekrytointiprosessiin: avoimen työpaikkojen ilmoittelusta aina uuden työntekijän perehdytykseen ja koulutukseen. Palveluja on käyttänyt viidessä kuukaudessa 38 yritystä. Työllistymisiä on tullut suoraan tai välillisesti vajaat 40. Osa määräaikaisista työsuhteista on jo saamassa jatkoa, ja yritys lähtee kouluttamaan esim. kesätyöntekijästä osaajaa yritykseen oppisopimuksen kautta. Erityisesti hoitoalan työvoimapulaa on ratkaistu ottamalla potentiaalinen henkilö ensin aputöihin ja lähdetty siitä rakentamaan hänen osaamistaan yrityksen vakituiseksi työtekijäksi.

Yhteistyöterveisin,

Outi Meriläinen

Kohtaanto 2018-2019-hanke

PIKESin Kohtaanto-hanke toimii yhteistyössä yritysten, työnhakijoiden, TE-palvelujen, Nurmeksen kaupungin, Valtimon kunnan, Riverian ja maakunnan muiden työllisyyshankkeiden sekä Nurmeksen yrittäjien kanssa perustetun Nurmeksen työllisyystoimijat -työryhmän kanssa. Tavoitteena on olla mukana edistämässä alueen yritysten osaavan työvoiman saamista ja alueen ja sen yritysten vetovoimaa työllistäjinä.