Kohtaanto-hankkeen kuva

Sisältöjulkaisija

angle-left Yhteistyöllä ratkaisuja työvoimapulaan

Yhteistyöllä ratkaisuja työvoimapulaan

Monilla aloilla työvoimapula on todellisuutta ja yhä syvenevä ongelma, johon on etsittävä uusia ja entistä joustavampia ratkaisuja. Valmista osaajaa ei vain aina yksinkertaisesti löydy - edes tehokkaalla avoimen työpaikan ilmoittelulla - ei alueelta eikä välttämättä alueen ulkopuoleltakaan. Silloin voidaan etsiä ratkaisuja esimerkiksi perehdytyksen ja koulutuksen kautta.

Nurmeksessa etsitään uutta työvoimaa yrityksiin mm. Tekijöitä yrityksiin -koulutuksen kautta. Binderholz Nordic, Jukolan Osuuskauppa, Pielispakari Oy, Attendo Nurmeksen Hoiva Oy ja Porokylän Leipomo Oy ovat jo lähteneet yhteistyökumppaneiksi ja lisää yrityksiä toivotaan mukaan tarjoamaan yritysjaksopaikkoja potentiaalisille uusille työntekijöille. Yritysjakson pituus on yleensä 20 päivää, maksimissaan 40 päivää. Työsuhdetta ei vielä muodostu yritysjaksolla ja koulutus tapahtuu työttömyysetuudella. Yritysjakson aikana voidaan pohtia, olisiko edellytykset työsuhteen muodostamiselle tai vaikkapa perehdytyksen jatkamiselle kisällikoulutuksella. LINKKI KOULUTUKSEEN.

Sesonkitöihin vuokratyövoimaa?

Vuokratyövoima voi myös olla ratkaisu työvoimapulaan, etenkin, jos työ on sesonkiluonteista. Pielisen Kalajalosteen kanssa saumattomalla yhteistyöllä päästiin hyvään tulokseen eli löydettiin tarvittavat työntekijät.

”Kohtaanto- hanke on ollut meille hyvänä apuna työntekijöiden rekrytoinnissa. Tarvitsemme syksyisin runsaasti sesonkiaikaista työvoimaa, jota ei enää lähitienoilta ole saatavilla”, yrittäjä kommentoi.

Paluumuuttajista ammattitaitoisia työntekijöitä

Vaikka monella alalla alkaa jo olla ns. ”työntekijän markkinat”, sopeutumista vaaditaan usein myös työnhakijalta. Etenkin, jos vaihdetaan alaa tai paikkakuntaa – joskus jopa molempia:

"Pitkään paikkakunnalta poissaolleena (30 v.) olin paluumuuttaessani täysin vailla työllistymistä edistävää kontakti- ja tukiverkkoa. PIKESin Kohtaanto auttoi rekrytoinnissa ja työpaikka löytyi välittömästi. Vaikka työ ei vielä vastaa koulutustani tai aiempaa työkokemustani, on se tarjonnut sekä haastetta että mahdollisuuden oppia uusia taitoja.”

Paluumuuttajat muodostavatkin merkittävän osan Kohtaannon kirjoilla olevista työnhakijoista. Monet heistä ovat taustaltaan toimistotyöntekijöitä ja työllistyminen ei usein onnistu kuin alanvaihdon kautta. Tämä on toisaalta yrityksille tilaisuus saada kokeneita, vankan työkokemuksen ja usein myös hyvän koulutustaustan omaavia työntekijöitä, jotka ovat sitoutuneita alueeseen. Pitkää perehdytystä ei välttämättä tarvita, koska työelämän pelisäännöt ovat jo hallussa ja motivaatio työntekoon erittäin hyvä.

Tutustu Kohtaanto-hankkeen palveluihin, kysy lisätietoja!

PIKESin Kohtaanto -hanke tarjoaa yrityksille erilaisia palveluja ja rahoitusta koko rekrytointiprosessiin: avoimen työpaikkojen ilmoittelusta aina uuden työntekijän perehdytykseen ja koulutukseen. Palveluja on käyttänyt viidessä kuukaudessa 38 yritystä. Työllistymisiä on tullut suoraan tai välillisesti vajaat 40. Osa määräaikaisista työsuhteista on jo saamassa jatkoa, ja yritys lähtee kouluttamaan esim. kesätyöntekijästä osaajaa yritykseen oppisopimuksen kautta. Erityisesti hoitoalan työvoimapulaa on ratkaistu ottamalla potentiaalinen henkilö ensin aputöihin ja lähdetty siitä rakentamaan hänen osaamistaan yrityksen vakituiseksi työtekijäksi.

Yhteistyöterveisin,

Outi Meriläinen

Kohtaanto 2018-2019-hanke

PIKESin Kohtaanto-hanke toimii yhteistyössä yritysten, työnhakijoiden, TE-palvelujen, Nurmeksen kaupungin, Valtimon kunnan, Riverian ja maakunnan muiden työllisyyshankkeiden sekä Nurmeksen yrittäjien kanssa perustetun Nurmeksen työllisyystoimijat -työryhmän kanssa. Tavoitteena on olla mukana edistämässä alueen yritysten osaavan työvoiman saamista ja alueen ja sen yritysten vetovoimaa työllistäjinä.

Palauta asettelu

 

Kohtaantohankkeen palvelut työnantajalle ja työntekijälle

Kohtaanto 2018-2019 hanke on päättynyt

Kohtaanto 2020-2022- hanke oli ESR-rahoitteinen. Hankkeen kesto oli 1.1.2018 – 30.6.2020 ja PIKES OY toimi hankkeen hallinnoijana.  Hankkeen yhteyshenkilönä toimi Outi Meriläinen.

 

 

Outi Meriläinen

Outi Meriläinen

Yritysasiantuntija,
puh. 046 922 4271
Taidolla töihin 2020-2022
Erityisosaaminen: rekrytointi, koulutukset, työnhaku
Kielitaito: englanti, ruotsi, saksan ja ranskan perusteet