Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Trendit aluetalouskatsaus 1 2019 Liiketoimintaennuste hyvä

Trendit aluetalouskatsaus 1/2019 (vuosi 2018)

Liiketoimintaennuste hyvä

Nurmes-Valtimo alueen perinteiset vahvuudet metalliteollisuus, elintarviketeollisuus ja puunkorjuu olivat jälleen hyvässä kasvuvauhdissa. Metallialan liikevaihto kääntyi merkittävästi parempaan pitkän odotuksen jälkeen.

Teollisuustyöpaikat ovat Nurmes-Valtimo alueella kehittyneet viime vuosina myönteisesti. Viime vuosi oli tästä poikkeus, sillä kaksi merkittävää yritystä lopetti toimintansa alueella. Onneksi kehitys alueen muissa teollisuusyrityksissä oli suotuisaa. Teollisuustyöpaikkojen määrä supistui edellisestä vuodesta vain noin 20:lla yhteensä 540:een. Metalliteollisuuden vahva liikevaihdon kehitys kasvatti myös alan työpaikkamäärää.

Matkailussa viime vuosi oli onnistunut, yöpymiset Nurmes-Valtimo alueella nousivat 66 529:ään ja määrissä kasvua lähes 13 000 (12 % ). Kasvu tuli erityisesti kotimaisten matkailijoiden yöpymisistä.

Työvoimalle tilausta ja investointeja vireille

Kokosimme alkuvuodesta 2019 tietoa yritysten liiketoiminnan tilanteesta ja näkymistä Nurmes-Valtimo alueella. Haastatteluihin ja kyselyyn osallistui yhteensä 86 yritystä. 52 % mukana olleista yrityksistä pitää liiketoiminnan nykytilannetta normaalina. Liiketoiminta tilanteen hyväksi arvioi 31 % yrityksistä. Valtaosa yrityksistä (94 %) arvioi, että liiketoiminta pysyy samalla tasolla tai jopa paranee vuoden sisällä.

Palkattavan työvoiman määräksi yritykset arvioivat yhteensä noin 80 kpl mukaan lukien kausityöntekijät. Yritysten investointisuunnitelmien arvo oli yhteensä 6,5 M€. Investoinnit kohdistuvat pääosin toimitiloihin, koneisiin ja laitteisiin. Investointiaikomukset uusiin tuotteisiin tai palveluihin ovat lisääntyneet aikaisempiin vuosiin verrattuna. Yrityksillä on aiempia vuosia enemmän työn alla tai suunnitteilla myös uusien sähköisten ohjelmien tai välineiden käyttöönottoa/kehittämistä tuotannossa, tuotteissa tai palveluissa. Digitaalisuuteen liittyvät suunnitelmat koskevat mm. toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönottoa, tuotannon automaatiota ja verkkokaupan perustamista tai kehittämistä.

Kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä Trendit-lehti valaisee maakunnan talouskehitystä ja ajankohtaisia asioita. Tämän kevään lehden keskeinen teema on osaavan työvoiman saanti, jonka puolesta on ryhdytty toimiin jo usealla taholla.

2018 talouden luvut ja uusi Trendit-lehti seuraavassa linkissä: https://www.pohjois-karjala.fi/trendit

Lisätietoja talouskatsauksesta,

Minna Heikkinen

toimitusjohtaja

puh. 050 599 4326

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu