Tulevaisuusfoorumi 2019 kuva

Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI 2019 Miten työ vie?

Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI 2019 Miten työ vie?

Vuoden 2019 Tulevaisuusfoorumi pidettiin torstaina 7.11.2019 klo 12 – 16.15 PielisAreenalla Nurmeksen Hyvärilässä. Lomatie 12. Nurmes

Työ, perhe-elämä, harrastukset, yhteydet vai ilmapiiri? Millaiset asiat tulevaisuudessa ratkaisevat muuttokuorman suunnan? Mitä voimme yhdessä tehdä, jotta alueemme olisi houkutteleva asuinpaikka tulevaisuudessa? Onko työllä tulevaisuutta – siitä haasteesta on hyvä aloittaa.

Tulevaisuusfoorumin juonsi toimittaja Keimo Lehtiniemi.

Ole hyvä ja tutustu tilaisuuden esitysmateriaaleihin ja videoihin. Löydät ne allaolevista linkeistä.

Onko työllä tulevaisuutta? / Esko Valtaoja, tulevaisuuden tutkija

Useimmat todella mullistavat muutokset tapahtuvat asteittain, ja siksi emme tahdo huomata niitä päivästä päivään ja vuodesta toiseen soljuvassa elämässämme. Työ on esimerkki tällaisesta totaalisesta muutoksesta. Harva saa nykyisin elantonsa siitä, mitä 1800-luvulla syntynyt isoäitini (tai Kalle Päätalo) olisi sanonut rehelliseksi - yleensä ruumiilliseksi - työksi. "Miksi tehdä työtä?" on kysymys, joka olisi ollut järjetön vuosisata sitten. Nyt pohdimme vastikkeetonta perustuloa ja sitä, jääkö meille yleensäkään mitään työtä tehtäväksi tekoälyn ja robottien hoitaessa kaiken. Esivanhempamme eivät ansainneet elantoaan työnteolla. Entäpä jälkeläisemme?

ESITYSAINEISTO EI OLE JULKINEN.

Alueet, työvoima ja työ muutoksessa – ennusteet ja skenaariot vuoteen 2040 /Janne Antikainen, luova johtaja, Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI

Antikaisen puheenvuorossa tehdään katsaus Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pielisen Karjalan alueelliseen kehitykseen sekä väestön ja työvoiman kehitykseen vuoteen 2040 asti perustuen MDI:n väestöennusteisiin sekä Pohjois-Karjalassa tehtyihin työvoimaennusteisiin. Lisäksi esityksessä pohdiskellaan, millaisia erilaisia skenaarioita tulevaisuuteen on mahdollisuus piirtää, ja millaisia mahdollisuuksia trendeihin vastaamiseen Pielisen Karjalassa löytyy.

LINKKI ESITYSAINEISTOON

Perinteitä ja trendejä rekrytoinnissa / KTM, MBA Seija Tolonen, yrittäjä, toimitusjohtaja VMP Varamiespalvelu Kuopio

Kuinka osaajat löytyvät ja tulevat löydetyiksi? Rekrytoinnin onnistuminen on monen tekijän summa, mutta viime kädessä kyse on kuitenkin ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja oikeasta ajoituksesta. Se, että osaaminen tulee näkyväksi ja löydetyksi. Muuttuvassa työelämässä metataitojen merkitys on osa ydinosaamista, mutta voidaanko niitä opettaa ja tunnistetaanko ne?

LINKKI ESITYSAINEISTOON

Miten työ vie –kyselyn tulokset / Roosa Korhonen, Sikke Kaasinen, Amanda Rantala ja Pirita Kuittinen / Nurmeksen lukio

Nuorten näkökulmaa, missä elämää ja työuraa olisi parasta rakentaa. Mitkä ovat omannäköisen elämän tärkeimmät rakennuspalikat?

LINKKI ESITYSAINEISTOON

Aktiivinen maahanmuuttopolitiikka Närpiössä / kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvist

Työperäisen maahanmuuton johdosta Närpiön asukkaista noin 15 % on ulkomaalaista alkuperää. Lähtölaukaus tämän päivän tilanteeseen oli pakolaisten vastaanotto yli 30 vuotta sitten.

LINKKI ESITYSAINEISTOON

Metsä-Multia Training Camp / toimitusjohtaja Aki Laaja, Metsä-Multia Oy

Training Camp on Metsä-Multia Oy:n luoma uudenlainen polku tiellä ammattilaiseksi. Jokaiselle Training Camppiin valitulle tehdään oma henkilökohtainen leirisuunnitelma, kuinka kasvetaan ammattilaiseksi ja osaksi työyhteisöämme

LINKKI ESITYSAINEISTOON, aineistossa linkki Metsä-Multian Training Camp -videoon.

Tilaisuuden avaa PIKES Oy:n toimitusjohtaja Minna Heikkinen.

Tilaisuuden alussa esitetty video TÄSSÄ LINKISSÄ.

 

Tulevaisuusfoorumi oli maksuton ja avoin kaikille.

 

Tilaisuuden ohjelma on tässä linkissä.

 

Lämmin kiitos tilaisuuteen osallistuneille, meitä oli paikalla n. 240 henkilöä.

 

 

Lisätietoja:

Minna Heikkinen

toimitusjohtaja

puhelinnumero 050 599 4326

minna.heikkinen@pikes.fi

 

Kaija Turunen

viestintäasiantuntija

puhelinnumero 0400 783 374

kaija.turunen@pikes.fi

 

Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumi on PIKES Oy:n vuodesta 2008 lähtien järjestämä tapahtuma, joka toteutetaan vuorovuosin Ylä-Karjalassa: Nurmeksessa tai Valtimolla. Tulevaisuusfoorumin teemaksi valitsemme ajankohtaisen, alueen elinkeinoelämän kehitystä suuntaavan aiheen. Tulevaisuusfoorumin teemoina ovat olleet mm. vuonna 2018 Metsä on mahdollisuus – mitä nyt metsäalalla? vuonna 2017 Matkailu muuttuu – tarina jatkuu, vuonna 2016 Pienestä isoksi – rohkene verkostoitua! vuonna 2015 Liiketoiminta uudistuu – tartu mahdollisuuksiin sekä vuonna 2014 Paikallista ruokaa? ­­–mielenkiintoisia näkökulmia ravinnosta.