PIKES tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Hitaat ja nopeat trendit – miten nämä vaikuttavat yritystoimintaasi?

Pääkirjoitus

Hitaat ja nopeat trendit – miten nämä vaikuttavat yritystoimintaasi?

Ditalisaatiota ei voi jättää huomiotta

Digitalisaatio etenee vauhdilla tietyillä osa-alueilla. Pohjois-Karjalan kauppakamarin kanssa järjestämässämme yhteistilaisuudessa asiantuntijapuheenvuoron käyttänyt toimitusjohtaja Jussi Hurskainen, Valamis Oy, kertoi mm., että 3D-printtauksella voidaan tulostaa jo tankkereihin potkureita! Vaikka digitalisaatio nähdään yleensä uhkaksi työpaikoille, niin se on kuitenkin myös siirtänyt työpaikkoja takaisin Aasiasta Eurooppaan, koska täällä automatisaatio on pitemmällä. Jos vähemmällä työllä saa tehtyä enemmän, kustannuksia saa alemmaksi ja muutosta ei voi estää, niin digitalisaatio pitäisikin viimeistään nyt ottaa osaksi jokaisen yrityksen toimintaa. Oletko sinä jo ottanut steppejä asian edistämiseksi?

Kasvu lisää tarvetta osaajista

Hyvä vire yritystoiminnassa on levinnyt myös Nurmeksen ja Valtimon alueelle nopeasti. Samalla täällä on kasvanut myös suurissa kaupungeissa jo aiemmin ilmennyt tarve osaavasta työvoimasta. Nurmeksessakin työmarkkinoiden muutos on ollut nopeaa, sillä vuosi sitten heinäkuussa avoimia työpaikkoja oli 29 kpl, tämän vuoden heinäkuussa jo 62 kpl.

Osa yrittäjistä tuskailee, että työvoiman saatavuudesta voi tulla kasvun hidaste. Jotta työnantajien ja työntekijöiden tarpeet kohtaisivat entistä paremmin, tarvitaan joustavuutta molemmin puolin. Voidaanko muodostaa työntekijäpooleja alueen muiden yritysten kanssa? Onko mahdollista kouluttaa hyvällä asenteella ja motivaatiolla oleva henkilö sen sijaan, että odotetaan valmista osaajaa? Seudulta poismuuttaneiden joukossa on myös niitä, joita paluu kiinnostaisi, jos vain mieluinen työpaikka löytyy eli se voisi olla yksi työvoimaresurssi.

Työllisyyshankkeemme kautta olemme olleet edistämässä työvoiman saantia – 39 työntekijää on jo löytynyt alueen yrityksiin erityyppisiin työtehtäviin. Asian tiimoilta on käynnistymässä alueen yritysten kanssa yhteisiä rekrytointikampanjoita syksyn mittaan. Myös maakuntatasolla työvoiman rekrytointiin ollaan tarttumassa aktiivisemmin – yhteistyöstä voimaa!

Pienyrittäjyys reippaassa kasvussa varsinkin palvelualoilla

Kehityskulku joissakin asioissa tuntuu vahvistuvan yllättävänkin nopeasti. Tällainen ilmiö on sivutoimisen yrittäjyyden kasvu alueellamme. Oletin, että se yleistyy enemmän esim. yliopistokaupungeissa, joissa korkeakoulutetut henkilöt tekevät töitä osin yrittäjänä ja osin työntekijänä. Sivutoiminen yrittäjyys linkittyy usein omaan harrastukseen ja sen kautta voi pienemmällä riskillä kokeilla liikeidean ja konseptin toimivuutta ja tunnustella omaa kipinää yrittäjyyteen. Jos liikeidea ja kipinä kantavat, osa sivutoimisista yrittäjistä tarttuu yrittäjyyteen kokoaikaisesti.

Joka tapauksessa ilmiön jatkuminen johtaa pienyritysvaltaisen yritystoiminnan vahvistumiseen, joka keskittyy vahvasti palvelualoille. Esimerkiksi matkailun voimakas kasvu alueellamme ja maakunnassa voisi lisätä tarvetta uusille elämys- ja ohjelmapalveluiden tuottajille. Joka tapauksessa uusien yritysten keskittyminen palvelualoille seuraa valtakunnallista kehitystä.

Ja toisekseen, olisiko tässä pienyrittäjäverkostossa yhteistyömahdollisuuksia yrityksen eri toimintojen järjestämiseen? Kaikkea ei tarvitse hoitaa tai osata itse, vaan palvelun voi ostaa tutulta paikkakuntalaiselta yrittäjältä.

 

PS. Kannattaa lukea tämän PIKES-uutiskirjeen juttuja eri yritysten kanssa tehdystä yhteistyöstä. Niistä voi saada kipinää omiin kehittämisajatuksiin.

 

Minna Heikkinen

toimitusjohtaja

Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES

minna.heikkinen@pikes.fi

puh. 050 599 4326

 

 

 

IFrame

PIKES UUTISET