Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Elinkeinoelämän tulevaisuuden tarpeet?

Pääkirjoitus

Elinkeinoelämän tulevaisuuden tarpeet?

Olemme aloittaneet uuden elinkeino-ohjelman valmistelun. Yhtiön hallituksen mukaan uudessa elinkeino-ohjelmassa tulee näkyä, että PIKES omalta osaltaan luo edellytyksiä alueella jo toimivien yritysten kasvulle. Kuten yksi yrityskehittämisen asiantuntija totesi minulle taannoin, teille on 80 kertaa helpompaa saada kasvua aikaiseksi alueella jo toimivista yrityksistä kuin uusista, alueelle sijoittuvista.

Nykyisen elinkeino-ohjelman kärjet – metsäbiotalous, maatalous, elintarviketeollisuus ja luontomatkailu - kuvaavat edelleen hyvin alueen keskeisiä vahvuuksia. Yhtiön hallitus linjasikin, että elinkeinojen kehittäminen tulee painottaa pitkälti näihin vahvuuksiin myös jatkossa. Sen lisäksi tulee löytää yhdessä eri alueen eri toimijoiden kanssa ratkaisuja mm. alueen pito- ja vetovoiman parantamiseksi etenkin nuorten, uusien työntekijöiden ja uusien yrittäjien suuntaan.

Esimerkkejä onnistumisista nykyisen elinkeino-ohjelman ajalta viimeisen parin vuoden sisällä:

  • Olemme olleet mukana rekrytoimassa lähes 90 uutta osaajaa alueen yrityksiin
  • Olemme pystyneet säilyttämään monipuolisen elinkeinojen kehittämistyön Nurmeksessa ja Valtimolla (matkailu, maatalous, digitaalisuus, työllisyys jne.)
  • Yhdessä yritysten kanssa olemme paranneet alueen tunnettuutta valtakunnallisesti sosiaalisen median kampanjoiden kautta mm. Vihreän teollisuuden alueen osalta, nostamalla esiin alueen yrityksiä ja avoimia työpaikkoja sekä matkailun aluemarkkinoinnilla.

Mitä ovat tulevaisuuden elinkeinoelämän tarpeet?

Tätä olemme jo kysyneet ja tulemme kysymään asiakkailtamme eli alueen yrityksiltä. Matkailuyritysten kanssa on laadittu jo keväällä matkailun kehittämissuunnitelma vuoteen 2024 saakka. Keskeinen tavoite on tuplata toimialan liikevaihto Nurmeksen alueella. Onnistunut matkailukesä tuo vahvaa myötätuulta matkalle kohti asetettua tavoitetta. Yhteistyöllä on otettu jo pieniä edistysaskelia kehittämissuunnitelmaan sisältyvän matkailun kasvua tukevan infran osalta. Nurmeksen kaupunki on hyvää vauhtia viemässä eteenpäin mm. Jurttivaaran raivaamista puustosta, jotta vapaalaskijat saavat toivomansa rinnekaistaleen, näkymät Pieliselle avautuvat rinteen päällä ja vapautuu tilaa tulevalle parkkipaikallekin. Pulkkamäkikin on suunnitteilla – hienoa!

Entäpä mihin maatalous on menossa ja mitä kehittämistarpeita alueen maatiloilla on? Kevään ja kesän aikana paikallinen agrologi-opiskelija teki opinnäytetyön haastattelemalla alueen maatiloja. Haastattelujen tuloksia käsitellään lokakuussa tulevaisuustyöpajassa yhdessä viljelijöiden ja alan keskeisten sidosryhmien kanssa. Osallistumalla voi vaikuttaa siihen, mihin maatalouden kehittämispanostukset tullaan lähivuosina kohdistamaan.

Eri toimialojen yritysten osallistamista tehdään eri keinon mm. ennakointihaastatteluin alkuvuodesta.

Uuden elinkeino-ohjelman sisältöä laaditaan siis vaiheittain syksyn ja talven aikana. Välitä omat ideasi ja odotuksesi meille – elinkeinoelämän ääntä tarvitaan, jotta strategiasta tulee onnistunut ja yhteinen asia!

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu