Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Hiihtolatu- ja koiravaljakkoreitti Puukarissa

Matkailijat maailmalta -osa projekti 1.4 - 31.5.2020 / Ritva Ruokolainen

Hiihtolatu- ja koiravaljakkoreitti Puukarissa  

Projektin alku sattui samaan aikaan, kun koronan vuoksi alkoi etätyö ja tuli muutenkin rajoituksia liikkumiseen ja kontakteihin. Etätyössä oli alussa omat haasteensa saada työympäristö ja laitteet kuntoon. Vaikka kotioloissa käytössäni on tulostin ja skanneri, niin vaati pientä kikkailua saada tulosteet ja skannaukset toimimaan työkoneelta omille laitteille.  

Suunnittelin ja tein sopimukset Puukarin päähän hiihtolenkkiosuudelle noin seitsemän kilometrin matkalle. Aluksi tuli tunne, kuinka selvitä tästä vähillä lähikontakteilla, mutta se ei aiheuttanut suurempia ongelmia onneksi kuitenkaan, koska reittiä tarkastellaan ulkona, niin maastokäynnit ja neuvonpidot menivät sujuvasti.   

Maisemallisesti ja maastollisesti toteutunut osuus on ihanteellinen. Maastokäynnilläni tuossa huhtikuun puolivälissä oli maastossa vielä silloinkin lunta reilusti ja vain harvassa paikoin ei ollut lunta ollenkaan. Tämä osuus voisi jatkaa hiihtokautta, kun näin vähälumisena talvena lunta oli vielä näin paljon. Huhtikuun puolenvälin jälkeenkin lunta oli melkein koko suunnitellulla latualueella. 

 

 

Maanomistajat tukivat reitin suunnittelua ja suhtautuivat myönteisesti hiihtoladun tekemiseen ja sopimusten saamiseen. Saimme reitille mahdollisuuden koiravaljakkoajoillekin, vaikka monella taloudella oli useita lemmikkikoiria alueen läheisyydessä. Valjakkoreitti on puuttunut tuolta Puukarin Pysäkin läheisyydestä. Muiden majatalojen osalta se on saatu kohteiden välille aiemmin. Latuosuus kulkee kahdeksan tilan alueella ja tiloilla on 11 omistajaa, joista noin puolet asuu muualla.

Pyöräreiteille suunnittelimme kierto-osuuksia kaikille majataloille ja toteutimme reittikartat A4-tulosteiksi niistä osuuksista, mitkä olivat sellaisenaan mahdollista toteuttaa. Majatalojen väliseen isompaan karttaan toteutettiin lisää kierto-osuuksia ja pohjoiseen osaan oma isompi tuloste kierto-osuuksista.

Projektin loppumetreillä kävi ilmi, että Nurmeksen kaupungin sivuille on tulossa uusi karttapalvelu-sivusto. Kävimme alustavia keskusteluja, voisiko Majatalojen reititkin saada kyseisen sivuston alle. Asia ratkeaa siinä vaiheessa, kun kaupunki tekee päätöksen, mitä yksityisiä palveluja näkyy ja mitä ei.

Projektiaika meni kuin siivillä ja olisi sitä varmaan vieläkin enemmän ollut asioita, joita olisi voinut toteuttaa, jos aikaa olisi riittänyt pitempään. Koronan tuomat rajoitteet ja etätyöskentely eivät kaiken kaikkiaan tuoneet ylipääsemättömiä esteitä työn toteutukselle, vaikka alussa tämä asia mietitytti.

Maanomistajia ja pellonvuokraajia kiitän hyvästä yhteishengestä hiihtoladun ja koiravaljakkoajoreitin saamisesta näin nopealla aikataululla toteutettavaksi. 

 

Hyvää kesää ja mukavia lähireittejä kesälle,  

 

Ritva Ruokolainen 

Reitistösuunnittelija
Matkailijat maailmalta-hanke

 

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu