Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Hybridi-aurinkosähköjärjestelmä Haikolan talolle

Hybridi-aurinkosähköjärjestelmä Haikolan talolle

Nurmeksen Lipinlahdessa sijaitsevalle Haikolan talolle asennettiin elokuun alussa 5,4 kWp:n hybridi-aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmä on siten tavanomaisesta poikkeava, että se sisältää aurinkosähkön ylituotantoa varastoivan litiumioni-akun. Akku toimii aurinkosähkön puskurivarastona siten, että se varastoi kiinteistön kulutuksesta ylijäävän aurinkosähkön ja purkaa sen jälleen, kun kulutus kasvaa suuremmaksi kuin tuotanto. Akku mahdollistaa siis aurinkosähkön käytön esimerkiksi iltaisin ja lisää siten energiaomavaraisuutta.  

Akkujen käyttö verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien yhteydessä on Suomessa vielä hyvin harvinaista, joten Haikolan talon järjestelmästä saadaan tärkeää käytännön tietoa uuden teknologian toimivuudesta. Vastaavia järjestelmiä ei tiettävästi ole vielä asennettu muualle Pohjois-Karjalaan. Poveria biomassasta -hanke oli mukana järjestelmän suunnittelussa ja julkaisi aiheesta selvityksen keväällä 2017. Selvitys on luettavissa tässä LINKISSÄ.

Haikolan järjestelmän tuotantoa ja toimintaa mitataan Fronius Smart Meter -laitteella, joka mahdollistaa omaan kulutukseen, akkuun ja sähköverkkoon menevän energian reaaliaikaisen seuraamisen. Järjestelmän tuotantotietoja voi tarkastella Froniuksen Solar.web -palvelussa tässä LINKISSÄ. Palvelusta löytyy sekä reaaliaikainen energiantuotanto, että tuottohistoria järjestelmän käyttöajalta.

Järjestämme Haikolan talolla 27.9. klo 17 Energiailta -tilaisuuden, jossa tutustaan talon aurinkosähköjärjestelmään ja kuullaan energia-aiheisia asiantuntijapuheenvuoroja. Aiheina ovat aurinkoenergian lisäksi omakotitalokokoluokan sähkön ja lämmön yhteistuotanto pelletistä sekä bensa-auton konvertointi bioetanolia käyttäväksi flexifuel-autoksi. Tarkemmat tiedot tilaisuudesta löytyvät tästä LINKISTÄ.

 

Ota yhteyttä, kysy lisätietoja!

Antti Niemi
yritysasiantuntija

Poveria biomassasta
050 341 6088

 

Haikolan talot kuva: Mikko Tirkkonen

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu