Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Loppuvuosi nosti kasvu-uralle

Pohjois-Karjalan Trendit-julkaisu 27.4.2021

Loppuvuosi nosti kasvu-uralle

Nurmeksessa kaikkien toimialojen liikevaihto kehittyi loppuvuonna 2020 myönteisesti, kasvua edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan kertyi 7 %. Myös koko teollisuuden liikevaihto oli hyvässä kasvuvauhdissa (+15,5 %). Erityisesti vuoden viimeisellä neljänneksellä liikevaihdossa oli kasvupyrähdys. Pielisen Karjalan alueella lähes kaikki toimialat kirjasivat plusmerkkisen liikevaihdon edelliseen vuoden vertailujaksoon verrattuna.

Merkittävässä roolissa koko Pielisen Karjalan hyvään kehitykseen on markkinatilanteen huomattava parantuminen erityisesti sahaustoimialalla ja koko toisen, volyymiltaan merkittävän toimialan – tukku- ja vähittäiskaupan – vahva kehitys. Vain elintarviketeollisuudessa, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ja puutavaran, puutuotteiden sekä huonekalujen valmistuksessa liikevaihto supistui edelliseen vuoteen verrattuna.

Liiketoiminnan myönteinen tilanne nurmekselaisissa yrityksissä tuli vahvasti esiin alkuvuonna 2021 tekemissämme ennakointihaastatteluissa ja -kyselyssä, joiden kautta tavoitimme kaikkiaan 76 yritystä. Vastaajista noin puolet piti liiketoiminnan tilannetta normaalina, kolmannes jopa hyvänä. Yli puolet (54 %) myös arvioi, että yrityksen näkymät pysyvät ennallaan vuoden sisällä.

Investointitahti aktiivisempi kuin aiempina vuosina

Tavoittamistamme yrityksistä aiempaa useammalla oli investointisuunnitelmia verrattuna vuoteen 2020. Investointisuunnitelmissa kasvun keinoina ovat uudet tuotteet ja palvelut, asiakkaat ja yhteistyökumppanit, toiminnan tehostaminen sekä uudet myyntikanavat ja markkinat. Matkailun lupaavat kasvunäkymät ovat innostaneet paikallisia yrityksiä virittämään investointisuunnitelmia mm. majoitustoimintaan ja aktiviteetteihin.

Suurimmassa osassa yrityksissä työntekijämäärän arvioitiin pysyvän ennallaan. Kuitenkin 21 % vastaajista arvioi työntekijämäärän nousevan vuonna 2021. Olemme yhdessä muutaman paikallisen yrityksen kanssa käynnistäneet Nurmeksen Kesä + työ – kampanjan, jolla tuodaan esiin alueen työpaikkoja ja alueen muuta tarjontaa. Lisäksi maakunnallisessa yhteistyössä muiden kehittämisyhtiöiden kanssa toteutetaan sosiaali- ja terveyspalvelualan työnantajamielikuvakampanja.

Pohjois-Karjalan Trendit julkaistiin ti 27.4. Tutustu Trendit-julkaisuun

Lisätietoja:

Minna Heikkinen, puh. 050 599 4326, minna.heikkinen@pikes.fi

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu