Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Perhemetsätalous tuo jatkuvuutta metsänhoitoon

Perhemetsätalous tuo jatkuvuutta metsänhoitoon

Metsätalousteknikko Juha Lipponen, pitkän linjan metsätalousammattilainen puhuu perhemetsätalouden tärkeydestä metsänhoidossa. Hänen oma metsätalousura alkoi jo teini-iässä taimien istutuksella isovanhempien metsiin, varhaisin muisto metsätöistä liittyy käpyjen keräämiseen alle kymmenvuotiaana. Ukin mukana hän on kasvanut metsätöihin ja näin metsätaloudesta kehittyi työura. Pitkä ura näkyy aktiivisena alan seuraamisena, kouluttautumisena ja omistautumisena oman metsätilan hoitoon. Juha on osallistunut ahkerasti mm. PIKESin Puusta pitkälle –hankkeen tilaisuuksiin.

Sähköiset palvelut helpottavat suunnittelua

Paksu nippu hankalasti käsiteltäviä ja helposti kastuvia paperitulosteita ei tänä päivänä riitä metsänomistajan tietolähteeksi omista metsistään. Sähköiset palvelut mm. Metsänhoitoyhdistyksen Metsäselain ja verkkokauppa pk.mhy.fi sekä Metsäkeskuksen metsään.fi-palvelu ovat käteviä käyttää. Sähköiset palvelut ovat helpottaneet metsänhoitotoimenpiteiden ja puun myynnin suunnittelua ja niistä saa kokonaisnäkemystä omasta metsästä ihan eri tavalla kuin ennen. Tarkka paikannus metsässä, mikä on mikin lohko, on myös tärkeää.

Metsäalan haasteita

Juha Lipponen toimii maanomistajien edustajana hirvituhojen arvioinnissa yhteistyössä Metsäkeskuksen kanssa. Paikallisesti tiheä hirvikanta verottaa mänty- ja koivutaimikoita sekä järeidenkin kuusipuiden kylkiä. Tuho vaikuttaa tukkipuun laatuun. Hirvituhojen torjunta on vaikeaa ja kallista. Karkotteet toimivat, mutta niiden levittäminen on työlästä. Pitempivaikutteiset karkotteet olisivat toivottavia. Ongelmana on myös, että karkotteen levitys korkealle on raskasta puuhaa, ehkäpä tämän homman voisi tehdä tulevaisuudessa droneilla, mietiskelee Juha Lipponen. Tuhojen korvaustasot ovat parantuneet, mutta eivät kata menetystä täysiarvoisesti.

Metsäverotus ja puun hintakehitys mietityttävät myös. Käytännössä tili tehdään tukkipuulla, ja sen kasvatusaika on pitkä. Suurempi poistomahdollisuus verotuksessa, parempi puun hinta tai matalampi verotus kannustaisi investoimaan metsän hoitotöihin ja metsäautoteihin. Kannattavuus on yksi metsätalouden kulmakivistä. Panostamalla oikeaan aikaan metsän hoitoon saamme myös tulevaisuudessa laadukasta puuta markkinoille.

Ilmastonmuutos tuo monenlaisia haasteita mukanaan. Tuhohyönteiset ja kasvitaudit leviävät helpommin sekä tuontituotteissa (esim. taimien mukana, puutavarassa, pakkausmateriaaleissa) että tuulen mukana, eivätkä ne tuhoudu leutoina talvina yhtä tehokkaasti kuin ennen. Kirjanpainajat ovat lisääntyneet metsissä, onko paikoin lahopuuta jo liikaa? Metsät ovat hiilinieluja, mutta hiilensidonnasta ei pitäisi tehdä liian raskasta taakkaa Suomen metsätaloudelle. Metsä on Suomen talouden merkittävä peruskivi.

Sukupolvenvaihdoksen onnistuminen on tärkeää

Perhemetsätaloudessa on tulevaisuutta, mutta sukupolvenvaihdoksiin pitäisi kannustaa. On tärkeää, että tilat säilyisivät ehjinä, jotta metsätalouden harjoittaminen olisi toiminnallisesti järkevää. Eikä metsätilan hankinta saisi olla liian suuri suhteessa odotettaviin tuottoihin. Jatkajan tulisi saada hyvät toimintaedellytykset. Valtiovallan taholta pitäisi saada kannustimia, jotta sukupolven vaihdokset sujuisivat joustavasti. Jos kenelläkään ei ole kiinnostusta metsätilan hoitoon, tilan myynti tai yhteismetsä voisi olla ratkaisu.

 

Jutun kirjoitti haastattelun pohjalta Kaija Turunen

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu