Yritysneuvonta - ja kehittämisneuvonta tiedotteet ja tapahtumat Nurmes - Valtimo alueella

Murupolku

Sisältöjulkaisija

angle-left Yksinyrittävän 2000 euron toimintatuen haku on päättynyt 30.9.2020

Yksinyrittävä, 2000 euron toimintatuen haku on päättynyt 30.9.2020

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Tuen suuruus on 2000 euroa. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Avustuksen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia.

Tuen haku Nurmeksessa, linkki: https://www.businessjoensuu.fi/yksinyrittajatuki/

Tukea haetaan sähköisen Business Joensuun toteuttaman, yhteisen järjestelmän kautta. Hakemus ohjautuu suoraan järjestelmästä PIKES Oy:lle hakemuksen käsittelyä varten. PIKES antaa lausunnon tukihakemuksen vastaavuudesta tuen myöntämiskriteereihin. Tämän jälkeen PIKES lähettää hakemuksen liitteineen Nurmeksen kaupungille. Tukihakemuksesta tehdään kaupungissa viranhaltijapäätös, josta ilmoitetaan yrittäjälle ja laitetaan tuki maksuun, jos kehittämisyhtiön lausunto on puoltava.

Tuen myöntämisen ehtoihin ja lomakkeeseen kannattaa tutustua mahdollisimman hyvin etukäteen. Sen jälkeen kannattaa tallentaa kaikki liitteet pdf:nä omalle koneelle sekä kasata kaikki haussa tarvittavat tiedot kätevästi saataville, jotta lomakkeen saa täytettyä kerralla. Hakulomaketta ei valitettavasti voi tallentaa välillä, vaan se on täytettävä yhdellä kertaa ja lähetettävä eteenpäin. Lomaketta ei kannata lähettää puutteellisena. Henkilöllisyytesi toteamiseen tarvitset joko mobiilivarmenteen tai pankkitunnukset.

Tuen myöntämisen pääehdot, katso tarkemmin seuraavassa linkissä : https://www.businessjoensuu.fi/yksinyrittajatuki/:

Yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Yritystoiminta on ollut kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätökseen tai veroilmoitukseen perustuen.

Yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen. Taloudellisen tilanteen tulkitaan heikentyneen, mikäli yrityksen myyntituotot ja myyntisaatavat 16.3.2020 jälkeen ovat laskeneet yli 30% prosenttia. Käsittelijöiden pitää pystyä todentamaan kirjanpidon tai tiliotteiden perusteella liikevaihdon lasku vrt. edellisen vuoden vastaavaan jaksoon.

Verovelkatodistus. Todistus verovelkatilanteesta (verovelkatodistus), ja mikäli yrityksellä on verovelkaa, Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi.

Uusi linjaus yksinyrittäjätukeen, eläketulo ei vaikuta tuen saantiin: Uuden säännöstön mukaan eläketulot eivät jatkossa tule enää vaikuttamaan yksinyrittäjäntukeen, jos muut kriteerit täyttyvät sekä verovelkojen tapauksessa ilmoitus maksusuunnitelman hakemisesta riittää myöntöperusteeksi. Myös kohtuullisissa veroveloissa kunnat voivat käyttää harkintaa tuen myöntämisessä. Yrittäjällä tulee olla Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi tai muu hyväksytty suunnitelma esimerkiksi ulosoton suunnitelma tai yrittäjä voi osoittaa tehneensä verovelkojen maksujärjestelyhakemuksen. Lisätietoja tässä linkissä.

 

Yksinyrittäjän tuessa on kyse 2000 euron suuruisesta kertakorvauksesta yksinyrittäjän yritystoiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin. Näitä ovat esimerkiksi yritystoimintaa varten hankittujen tilojen ja laitteiden kustannukset sekä kirjanpito- ja toimistomenot. Tukea voidaan myöntää kustannuksiin, jotka ovat aiheutuneet 16.3.–31.8.2020 välillä.

Tuen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa. Yrittäjä on päätoiminen, jos hän on YEL-rekisterissä tai voi esittää vähintään 20 000 euron vuosittaisen yrittäjätulon tai laskutuksen. Tuki ei ole riippuvainen toiminnan oikeudellisesta muodosta tai rahoitustavasta.

Yksinyrittäjien tuen ja työttömyysturvan suhteesta on linjattu uudestaan, että tuet eivät vaikuta toisiinsa. Yrittäjä voi hakea sekä yksinyrittäjän tukea että työttömyysturvaa. Niitä ei soviteta yhteen, eli toisen saaminen ei vaikuta toisen saamiseen tai sen määrään.

Tuen haku Nurmeksessa, linkki: https://www.businessjoensuu.fi/yksinyrittajatuki/

Yksinyrittäjätuki koronavirustilanteessa/ Дотация единоличным предпринимателям в условиях короновирусной эпидемии

Помощь на английском языке в Нурмесе https://www.pikes.fi/en/yhteystiedot

 

Kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta koronavirustilanteessa TÄSSÄ LINKISSÄ

 

Hyvä yrittäjä, hae tukea nyt ja tarvittaessa ota yhteyttä PIKESin asiantuntijoihin!

 

Yrittäjä, tarkista myös, olisitko oikeutettu työmarkkinatukeen ja ilmoittaudu heti työvoimatoimistoon, alla ohjeita:

Yrittäjille määräaikainen oikeus työmarkkinatukeen:

  • Jos et ole vielä ilmoittautunut TE-toimistoon, niin ilmoittaudu nyt mahdollisimman nopeasti. Työmarkkinatuen maksu voi alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä. Kannattaa ilmoittautua, vaikka ei olisi ihan selkeää näkymää, onko tukeen oikeutettu. Varsinainen tukihakemus tehdään jälkeenpäin ja silloin voi tarkastella, onko oikeutettu tukeen ja kannattaako hakemus tehdä.
  • Voi hakea sekä työttömyyskorvausta että yksinyrittäjän tukea, tutustu ehtoihin.
  • Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea.

  • Yrittäjä, voit ottaa yhteyttä TE-toimisto/Pohjois-Karjala/TYÖNANTAJAPALVELU, puh. 0295 043 183 ja kysyä lisätietoja.

 

TARKKA TOIMINTAOHJE LIITTEESSÄ: Työnhakijaksi ilmoittautuminen Oma asiointi -palveluun askel askeleelta: LIITE PDF

Hae tukea ja lue lisää ohjeistusta tässä linkissä: https://www.businessjoensuu.fi/yksinyrittajatuki/

Oheita työttömyysturvan hakuun KELASTA TÄSSÄ LINKISSÄ

Navigaatiovalikko

Palauta asettelu