Kategoriat
PIKES-uutiset Yleinen

Liikevaihdon kasvu oli vahvaa koko vuoden

Alkuvuoden nousujohteinen kehitys jatkui Nurmeksessa. Kaikkien toimialojen liikevaihdon kasvu ylsi 11,1 %:iin, liikevaihdon lisäys oli 18,4 miljoonaa euroa edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Merkittävä osa liikevaihdon lisäyksestä (noin 11 milj. euroa) kertyi teollisuudesta, joka ylsi loppuvuonna lähes 22 % kasvuun. Viimeisellä vuosineljänneksellä kasvuvauhti hiipui hieman, ja se oli koko 2021 vuoden heikoin neljännes.

Teollisuusyritysten hyvä vire heijastui myös teollisuustyöpaikkojen kehitykseen. Viime vuonna teollisuuspaikkojen määrä kasvoi ilahduttavasti 558 kappaleeseen (+ 37 kpl edelliseen vuoteen verrattuna), lisäksi investointihalukkuutta oli yrityksillä edellisiä vuosia enemmän. Eniten uusia teollisia työpaikkoja syntyi elintarviketeollisuuden yrityksiin, myös metalliteollisuuden ja puunjalostuksen työpaikat lisääntyivät. Elintarviketeollisuuden osuus teollisista työpaikoista on kivunnut jo lähes 40 %:iin. Vuonna 2021 Nurmeksessa aloitti toimintansa 44 uutta yritystä, ja myös aloittaviin yrityksiin syntyi teollisia työpaikkoja. Tänä vuonna Nurmeksessa käynnistyy uutta teollista liiketoimintaa mm. kehräämö ja biohiilen tuotanto.

Matkailussa oli nähtävissä selkeää piristymistä, ja vaikean koronavuoden 2020 jälkeen rekisteröidyt yöpymiset lähtivät nousuun, niitä kertyi vuonna 2021 yht. 58 561 kappaletta. Myös talvi 2022 on ollut vilkas, mm. hiihtovaellusretket ovat olleet loppuun myytyjä. Ensi kesälle on odotuksia myös kansainvälisen matkailun entistä vahvemmasta elpymisestä.

Alkuvuonna toteuttamassamme yrityskartoituksessa (85 yritystä) noin puolella oli tavoitteena liiketoiminnan kasvu ja liiketoimintanäkymät erittäin hyvät. Kolmasosa yrityksistä aikoi investoida, pääosin suunnitelmat kohdistuvat koneisiin, laitteisiin tai toimitiloihin. Noin 50 % yrityksistä on jo toteuttanut kestävään kehitykseen liittyviä toimenpiteitä tai heillä on kehittämissuunnitelmia. Kestävään kehittämiseen liittyvissä toimenpiteissä korostuivat uudet digitaaliset tuotteet tai palvelut, kiertotalouden hyödyntäminen mm. lisäämällä raaka-aineiden kierrätettävyyttä sekä uusiutuvan energian käytön lisääminen.

Globaalin liiketoimintaympäristön nopea muutos on lisännyt epävarmuutta. Hintojen ja kustannusten nousunlisäksi joudutaan varautumaan materiaalien ja raaka-aineiden saatavuuden vaikeutumiseen. Toisaalta etenkin isommat työnantajayritykset katsoivat luottavaisesti tulevaan, ja muuttuneen tilanteen ei vielä arvioitu vaikuttavan liikevaihtotavoitteisiin tai henkilöstöön.

Kirjoittaja Minna Heikkinen

Linkki Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton tiedotteeseen Trendit-tilaisuus.

Tutustu Trendit-katsaukseen tässä linkissä.

Minna Heikkinen

Minna Heikkinen

Toimitusjohtaja

puh. 050 599 4326

Whatsapp

Kaikki artikkelit