Kategoriat
PIKES-uutiset

Yritysten sosiaalinen vastuu

Pienikin tuki harrastus- ja viriketoimintaan tuo iloa

Tänä päivänä yritysten vastuullisuus on esillä päivittäin eri kanavissa. Yksi vastuullisuuden osa-alue on sosiaalinen vastuu, johon luetaan henkilöstön turvallisuudesta, hyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä huolehtiminen, ihmisoikeudet ja muut vastuukysymykset alihankintaketjussa sekä tuotevastuu- ja kuluttajansuojakysymykset. Sen lisäksi myös vuoropuhelu ympäristön asukkaiden, järjestöjen, viranomaisten ja poliittisten päättäjien kanssa on osa yritysten sosiaalista vastuuta.

Kannustamme nurmeslaisia yrityksiä huomioimaan alueemme asukkaita tukemalla esim. nuoriso- ja harrastustoimintaa, vapaaehtois- tai vanhustyötä. Näin kannamme yhdessä yritysten sosiaalista vastuuta ja tuomme hyvää mieltä. Pienikin tuki on tärkeä. Yrityksen vastuullisuusteoista kannattaa viestiä esim. sosiaalisessa mediassa tuetun urheilijan tai tuen saajaa edustavan tahon kanssa yhteisesti sovitulla tavalla.

Nurmeksen alueella on monia yritteliäitä nuoria, joilla on päämääränä edetä omassa harrastuksessaan mahdollisimman pitkälle. Me PIKESissä päätimme tukea nuorta ratsastusurheilun harrastajaa Vappu Härkiniä hänen tiellään kohti isompia areenoita. Aiemmin talvella lahjoitimme elokuvalippuja palkinnoiksi Hoivakoti Kyrölän ystävänpäivän onnenpyöräpalkinnoiksi. Loppuvuodesta tuimme paikallista joulutapahtumaa.

Haastamme alueen yrityksen tukemaan paikallista harrastus- ja viriketoimintaa sekä yhteisiä tapahtumia. Kannetaan yhdessä sosiaalista vastuuta.

Vastuullisuus-asiaa avasi Kaija Turunen.

Vappu ja Madde

Vappu ja Madde matkalla isommille areenoille

Vappu Härkin on 13-vuotias urheilija. Hän panostaa kouluratsastukseen kaiken koulusta ylijäävän ajan. Vappu aloitti ratsastuksen säännöllisesti viikkotunneilla Ahonlaidan harrastetallilla 6-vuotiaana, mutta oli jo syntymästä saakka päässyt äidin mukana tallille ja käymään välillä ratsaillakin. Ensimmäisen luokan lopussa mummo hankki Vapulle ihanan kirjavan, vanhan Lissu-shetlanninponin, jolla pystyi turvallisesti opettelemaan hevostaitoja. Pian ratsastuskoulun yrittäjä, ratsastuksen opettaja Katja Mahanen huomasi tytön kyvyn oppia ja nosti hänet ”alaikäisenä” Talent-ryhmään mukaan isompien ja kokeneempien tyttöjen kanssa. Harrastus alkoi vakavoitua ja Vappu kilpailikin jo 8-vuotiaana ensimmäiset tallin ulkopuoliset kisat.

Lahjakkaan ponin löytäminen on haasteellista

Kilpailuratoja alkoi kertyä ja oman kilpailuponin hankinta tuli ajankohtaiseksi. Ensin saimme kokea suurta epäonnea ja surua, kun ensimmäisen kilpailuponin terveys ei kestänyt ja se jouduttiin päästämään vihreämmille niityille. Seuraavaksi otimme ylläpitoon ponin, joka oli niin vaikea, että se lennätti tytön selästään melkein joka ratsastuksella. Silloin kävimme läpi ison kriisin liittyen ratsastuspelkoon ja kaikkeen kokemaamme epäonneen. Rakkaus lajiin oli kuitenkin niin vahva, että päätimme, että vielä kerran hankimme ponin panostaen siihen kaiken mahdollisen jo opitun tiedon ja resurssit.

Laadimme ponin etsintä ilmoitukseen ja siihen vastasikin saksanratsuponi Madde, joka oli jo niin hieno, että se ylitti kaikki meidän haaveemme ja eihän meillä semmoiseen ollut varallisuutta! Mutta asioilla on tapana järjestyä ja paikallisen POP Pankin lainan ja mummon perinnön avulla toteutimme unelmat. Madde nosti Vapun nopeasti seura He-B tasolta ensin aluetasolle ja sitten kansalliselle tasolle. Nyt menemme jo ensimmäisiä FEI-ohjelmia, jotka ovat luokkia, joita kisataan myös kansainvälisissä kilpailuissa. Kuulostaa helpolta, mutta tämä kaikki on vaatinut todella paljon sitoutumista.

Menestykseen tarvitaan paljon määrätietoista työtä

Vappu menee tallille joka päivä, satoi tai paistoi ja hoitaa ponin pedantisti. Ei ole tavatonta, että kello on jo ilta kymmenen, kun pääsemme kotiin. Valmentaja Salla Salkolan silmän alla on 2-3 ratsastuskertaa viikossa ja lähes joka viikko Madden ratsuttaa Vappua kokeneempi henkilö.  Sen lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu kävelytystä ja itsenäistä ratsastusta. Kaksipäiväiset Suomen ratsastajain liiton valmennukset ovat kerran kuussa. Niissä Vappu on kulkenut jo kolmen vuoden ajan. Kuukausittain on myös lihasten huolto päivä, kun faskiahieroja Mira Tolvanen käy läpi koko ponin päästä häntään. Sen lisäksi meillä on tiimissä huippu kengittäjä, Tiia Lempinen. Olemme todella kiitollisia, kun olemme saaneet niin huippua osaamista ympärillemme.

Vappu ja Madde ovat saavuttaneet viime kesänä kansallisen ponicupin viidennen sijan ja Itä- Suomen ponien aluemestaruuden. Tällä kaudella he nappasivat jo Itä-Suomen aluehallimestaruuden poneissa ja johtavat tällä hetkellä Itä-Suomen kaikkien ikäluokkien (ja ponien) alue rankingia. Seuraavat kilpailut käydään enimmäkseen kansallisissa luokissa ja ratsukko tavoittelee kvaaleja Suomen mestaruuksiin ja paikkaa maajoukkueessa.

Kaiken keskiössä on lopulta kuitenkin Madde. On ihmeellistä ajatella kuinka paljon eläin, hevonen, poni voi antaa ihmiselle. Vaikka teemmekin paljon töitä (ja vielä vähän päälle) unelmiemme eteen, tiedostamme koko ajan, kuinka ainutlaatuista tämä ihmisen ja hevosen yhteistyö on.

Vapun tarinan kirjoitti Riikka Härkin. Kuva Anni Karjalainen.