Tulevaisuusfoorumit

Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumi 2022 Kestävämpi tulevaisuus – teot ratkaisevat 6.10.

Lämmin kiitos osallistumisesta Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumiin.

Tulevaisuusfoorumin esitysmateriaalit löydät ohjelmassa olevista linkeistä. Ole hyvä, tutustu materiaaleihin!

Vastuullisuusteemainen Tulevaisuusfoorumi pidettiin torstaina 6.10.2022 Hannikaisen salissa, Nurmes-talossa, Kötsintie 2, Nurmes. Tulevaisuusfoorumin juonsi Jenni Kivessilta.

Tilaisuuden avasi PIKES Oy:n toimitusjohtaja Minna Heikkinen. Tulevaisuusfoorumi on aina avoin kaikille.

Yhteistyökumppanimme Karelia ammattikorkeakoulun artikkeli tilaisuudestamme. Artikkeli on julkaistu Karelian Pulssi-portaalissa.

Jenni Kivessilta juonsi Tulevaisuusfoorumin 2022

Vastuullisuus on tärkeä osa yrityksen arkea. Parhaimmillaan se tarjoaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja on arvokas osa yrityksen kilpailukyvyn kehittämistyötä. Toivomme, että Tulevaisuusfoorumin puheenvuorot innostivat ja rohkaisivat vastuullisen liiketoiminnan kehittämiseen, myös pienillä teoilla on merkitystä niin yrityksissä kuin yksityistalouksissa. Me kaikki voimme vaikuttaa kehityksen suuntaan omilla teoillamme ja valinnoillamme.

Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumi 2022 -ohjelma

klo 12.00 Tilaisuuden avaus / Minna Heikkinen, toimitusjohtaja, PIKES Oy

klo 12.10 Globaali energiamurros ja mitä meidän pitäisi tehdä sen suhteen / Markku Wilenius, tulevaisuuden tutkija, professori

  • Ihmiskunta on kovaa vauhtia tulossa tilanteeseen, jossa uutta energiamixiä tarvitaan kipeästi. Olemalla liikkeellä oikea-aikaisesti ja oikeilla ratkaisuilla voimme olla mukana tätä liikettä. Tulen puhumaan siitä, minkälaista strategista näkökulmaa Itä-Suomi tarvitsee tässä tilanteessa.

klo 13.10 Puun kestävä käyttö / Lauri Sikanen, ryhmäpäällikkö, johtava tutkija, Luonnonvarakeskus Luke

  • Mikä on Pielisen Karjalan tulevaisuus metsäbiotalouden haasteita täynnä olevassa toimintaympäristössä? Haluaako metsää nyt ja tulevaisuudessa Karjalan kunnailla omistava sitoa hiiltä, palvella matkailijoita vai kantaa puunsa kekoon ekologisten tuotteiden valmistukseen kasvaville markkinoille? Mitkä ovat Pielisen Karjalan käsissä olevat kortit ja kuinka ne pitäisi pelata kun peli kovenee?

klo 13.55 KAHVITAUKO

klo 14.30 Ilmastoviisas ruoka / Jukka-Pekka Inkinen, strategiajohtaja, Fennopromo Oy

  • Kuluttajat haluavat ilmastoviisasta ruokaa. Millaisia trendejä kestävän kehityksen mukaisen ruoan suosion kehityksessä on nähtävissä? Kuinka ilmastoviisaus näkyy elintarvikkeissa eri maissa tällä hetkellä, tuotekehityksen suunta Suomessa? Vastuullisuuden vaatimuksista käytännön esimerkkejä maailmalta. Kestävään kehitykseen investoiminen lisää tulovirtaa, ideoita ja käytännön näkökulmia yrittäjän arkeen.

klo 15.00 Liiketoiminnan vastuullisuuden vaikutus rahoituspäätöksissä / Jaana Reimasto-Heiskanen, toimitusjohtaja, OP Pohjois-Karjala

  • Miksi pankki tarvitsee niin paljon tietoja rahoituspäätöksiinsä? Miksi yhteiskunta edellyttää vastuullista rahoitustoimintaa?

klo 15.30 Nurmeslaisten yritysten puheenvuoroja vastuullisesta liiketoiminnasta puhujina Jaakko Kilpeläinen Valtimo Components Oy:stä, Tuija Hurri Hyvärilä Nuoriso- ja matkailukeskuksesta sekä Juha Halonen Pielisen Kalajaloste Oy:ltä. Lisäksi videokooste nurmeslaisten yritysten vastuullisuusteoista.

16.30 Tilaisuuden päätös / Minna Heikkinen

Professori Markku Wilenius on toiminut tulevaisuudentutkimuksen parissa 20 vuotta. Wilenius on tutkinut teknologian, talouden, ruoan, kulttuurin, ilmaston, koulutuksen, median, alueellisen kehityksen ja Euroopan tulevaisuuteen liittyviä teemoja.  Wilenius on arvostettu neuvonantaja, keynote puhuja ja toiminut lukuisten toimikuntien vetäjänä ja asiantuntijana. Wilenius on Rooman klubin jäsen, kolmen säätiön puheenjohtaja sekä start-up yrityksen partneri. 

Jukka-Pekka Inkinen, strategiajohtaja, Fennopromo Oy. Työssään mottona Jukka-Pekka Inkisellä on luoda innovaatioista liiketoimintaa. Jukka-Pekalla on pitkä kokemus liiketoiminnan strategisesta kehittämisestä, tuotekonseptoinnista ja kansainväisestä kaupasta. Hän työskentelee nyt elintarvikealalla ruokaviennin edistämisen tehtävissä Fennopromo Oy:ssä, jossa hän on vauhdittanyt suomalaisen ruoan pääsyä maailmalle vuodesta 2014 alkaen. Kansainvälistä kokemusta hän on kerännyt työskentelystä Tanskasta, USA:sta, UK:sta ja Kiinasta. Uusimpana tehtävänään hänellä on nyt työn alla bio- ja kiertotaloudesta kilpailukyvyn rakentaminen elintarvikevientiin. Aiemmin 1997 – 2014 hän on työskennellyt elektroniikkateollisuudessa tuoteportfolionhallinnan, myynnin, markkinoinnin, innovaatio- ja projektinjohdon tehtävissä.

Jukka-Pekka

Kerromme mielellämme lisätietoja tilaisuudesta:

Minna Heikkinen, toimitusjohtaja, puhelinnumero 050 599 4326, minna.heikkinen@pikes.fi

Kaija Turunen, viestintäasiantuntija, puhelinnumero 0400 783 374, kaija.turunen@pikes.fi

AJO- ja PARKKEERAUSOHJE: Nurmes-talo sijaitsee osoitteessa: Kötsintie 2, 75500 Nurmes. Katso tarvittaessa tarkempi sijainti googlemapsista. Parkkipaikkoja on kadun laidassa Nurmes-talon puoleisella sivulla, Nurmes-talon viereisellä parkkipaikalla (ei saa parkkeerata lämmitystolpallisiin paikkoihin, ne on varattu Nurmes-talon henkilöstölle) sekä Nurmes-talon ja Nurmesjärven välisellä alueella. Sinne ajo Rajakadun kautta, Kötsintien ja Rajakadun risteyksestä ensimmäinen liittymä vasemmalle hiekkatietä. Jos saavut Nurmes-talon takana olevan parkkipaikan kautta (Rajakadun kautta), voit tulla sisälle Nurmes-taloon talon takaa, opastekylttimme on ovella.

Tulevaisuusfoorumeista:

Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumi on PIKES Oy:n vuodesta 2008 lähtien järjestämä tapahtuma, joka toteutetaan Nurmeksessa. Tulevaisuusfoorumin teemaksi valitsemme ajankohtaisen, alueen elinkeinoelämän kehitystä suuntaavan aiheen. Tulevaisuusfoorumin teemoina ovat olleet mm. vuonna 2021 Uskalla innostua – löydä oma tiesi, vuonna 2019 Miten työ vie? 2018 Metsä on mahdollisuus – mitä nyt metsäalalla? sekä vuonna 2017 Matkailu muuttuu – tarina jatkuu.

Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI 20-21 Uskalla innostua – löydä oma tiesi to 18.2.2021 klo 12-16.30

Tilaisuus striimattiin Nurmeksesta. Teemana tilaisuudessa yritysten muutoskyky. Alati muuttuvassa toimintaympäristössä ketterimmät yritykset luovivat eteenpäin. Tarkkaile signaaleja, valjasta digitaalisuus ja uusin tekniikka yrityksesi voimavaraksi, ideoi ja kokeile rohkeasti – löydä oma tiesi. Toivomme, että Tulevaisuusfoorumin puheenvuorot innostivat ja rohkaisivat uusille poluille koronatilanteen keskellä. Vuoden 2020 tilaisuus siirrettiin vuoden 2021 helmikuulle eikä vuonna 2021 pidetty toista tilaisuutta.

Tilaisuudessa palkittiin paras uudistumisidea 2020 -palkinnolla seuraavat yritykset:

Yleisön suosikki: Pielisen matkailukäyttö / Pielisen Retki
Raadin suosikit: Luonnon kala / Pielisen Kalajaloste Oy, Sarvet-neulontasormus / BerryGlade Oy

Kunniakirjat: Nurmes-tuotteet / Sisustus Ou-Tila, Liikekulman toimistohotelli / Infinito Kiinteistöt Oy, Kaks Korhoskaa -verkkokurssit / Puukarin Pysäkki, Elämys aamupalat, hakkeen käyttö puutarhoissa sekä monipuoliset palvelut / Laitalan Lomat, Take away -palvelu ja verkkokauppa / Yläpihan tila, Kaks Korhoskaa -verkkokurssit / Hellasta itään.

Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI 2019 Miten työ vie? to 7.11.2019 Nurmes

Työ, perhe-elämä, harrastukset, yhteydet vai ilmapiiri? Millaiset asiat tulevaisuudessa ratkaisevat muuttokuorman suunnan? Mitä voimme yhdessä tehdä, jotta alueemme olisi houkutteleva asuinpaikka tulevaisuudessa? Onko työllä tulevaisuutta – siitä haasteesta oli hyvä aloittaa. Tulevaisuusfoorumin juonsi toimittaja Keimo Lehtiniemi.

Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI 2018 Metsä on mahdollisuus – mitä nyt metsäalalla? to 4.10.2018 Valtimo

Pielisen Karjalassa puuala on merkittävin yksityissektorin toimiala sekä liikevaihdolla että työpaikoilla mitaten. Kutsuimme Pohjois-Karjalan metsäalan toimijat, metsänomistajat ja kaikki metsäasioista innostuneet metsäalan tulevaisuutta peilaavaan Tulevaisuusfoorumiin Valtimotaloon. Tilaisuuden päätteeksi siirryimme Riverian Valtimon koulutusyksikköön uuden metsäkonekoulutuksen simulaatioalueen avajaisiin. Tulevaisuusfoorumin juonsi toimittaja, juontaja ja tv-tuottaja Aki Linnanahde.

Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumi 2017 Matkailu muuttuu -tarina jatkuu, to 12.10.2017 Nurmes

Uusia ajatuksia herättävä matkailun tulevaisuutta peilaava Tulevaisuusfoorumi kokosi matkaluyrittäjiä ja -toimijoita Pohjois-Karjalasta, myös Savo ja Kainuu olivat edustettuina, matkailualan ja liiketalouden opiskelijoita sekä yhteistyökumppaneita ja yrityksiä eri toimialoilta, yhteensä 140 osallistujaa. Puhujat ottivat kantaa myös Pielisen Karjalan matkailun menestysreseptiin. Tulevaisuusfoorumin juonsi matkailuyrittäjä, tuotekehittäjä Minna Murtonen Nurmeksesta.

Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI 2016 Pienestä isoksi -rohkene verkostoitua! 14.10.2016 Valtimo

Innostavan ja uusia ajatuksia herättävän Tulevaisuusfoorumin pääviestinä oli verkostoituminen, miksi verkostot ja yhteistyö ovat niin tärkeitä? Miten rakennat liiketoimintasi kannalta hyödyllisiä verkostoja? Miten verkostot auttavat uusien markkina-alueiden tai asiakasryhmien valloittamisessa, esim. vientiponnisteluissa? Workshopeissa pohdimme yhdessä yhteistyöaihioita ja verkostoitumismahdollisuuksia valituilla toimialoilla. Foorumin juonsi toimittaja Keimo Lehtiniemi.

Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI 2015 Liiketoiminta uudistuu – tartu mahdollisuuksiin! to 5.11.2015 Koli

Tulevaisuusfoorumin pääviestinä oli herättää ajatuksia uusista liiketoimintamahdollisuuksista. Mihin suuntaan liike-elämä on kehittymässä? Mitä uusia liiketoimintamahdollisuuksia jatkuvasti kehittyvä tekniikka tuo? Miten kiertotalous toimii? Foorumin juonsi toimittaja Keimo Lehtiniemi.

Tulevaisuusfoorumi 2014 – Paikallista ruokaa? pe 31.10.2014 Nurmes

Tilaisuudessa valittiin Pielisen Paras -ruoka, Pielisjärven kalaruukku. Foorumin juonsi ruokablogisti, näyttelijä Olga Temonen.