Kategoriat
PIKES-uutiset

Puu-Nurmeksen elämyskierros

Puu-Nurmekseen uusi AR-teknologiaa hyödyntävä elämyskierros

Vanhan Kauppalan mobiilikierroksella voi kokea historiaa lisätyn todellisuuden, eli AR-teknologian, avulla.

PIKESin hallinnoimassa Matkailijat maailmalta 2.0 -hankkeessa suunnittelimme ja toteutimme AR-teknologiaa hyödyntävän Vanhan Kauppalan mobiilikierros -palvelun. Kierroksella on viisi infotaulua, jotka ovat sijoitettu Puu-Nurmeksen alueelle. Jokaisessa taulussa on oma teema, joka käsittelee historiaa eri näkökulmista. Tauluissa on myös aiheeseen liittyvä vanha valokuva, joka ”herää eloon”, kun älypuhelimen tai tablettilaitteen käyttäjä skannaa kuvassa olevan QR-koodin. Kuvan henkilöt kertovat tarinoita omasta näkökulmastansa kyseiseen aiheeseen liittyen. Elämyskierros koostuu käytännössä video- ja audiosisällöstä. Aiheet liittyvät kauppalan rakentamiseen, satamaan ja laivaliikenteeseen, rautatien rakentamiseen, palojen torjuntaan ja kulkuneuvojen kehittymiseen.

QR-koodin skannauksella taulu ”herää” ja samalla aktivoituu kartta, johon on merkitty kaikkien muiden taulujen sijainnit. Mobiililaitteella käyttäjälle opastetaan reitti haluamalleen taululle klikkaamalla sijaintimerkintää. Kierroksen voi kulkea haluamassaan järjestyksessä.

Uuden elämyspalvelun kehittäminen lähti liikkeelle matkailijoiden toiveista saada uusia palveluja. Samalla halusimme hyödyntää uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia. Puu-Nurmes on matkailullisesti merkittävä alue, jonne halusimme luoda uniikin, vastuullisen elämyspalvelun, joka tuo esille paikallishistoriaa ja kulttuuria opettavaisella ja mielenkiintoisella tavalla.

Palvelun on suunnitellut ja toteuttanut PIKESin kansainvälisen matkailun asiantuntija Siru Hirvonen yhteistyössä Salmi Platformin, Nurmeksen kaupungin ja museon, sekä Ääni ja Videotuotanto Timo Tex Turpeisen kanssa.

Matkailijat maailmalta 2.0 – kasvua tiedolla ja kansainvälistymisellä -hanke on ajalla 1.1.2022-31.10.2023. Hallinnoijana toimii PIKES Oy ja rahoittajana ovat Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, kunta ja yksityiset yritykset. REACT-EU:n rahoitus on tarkoitettu yritysten tuke-miseen ja uusiutumiseen covid-19 kriisistä elpymiseksi.

Matkailijat maailmalta hankkeen rahoittajien logot
kv-matkailun asiantuntija Siru Hirvonen

Siru Hirvonen

Matkailun asiantuntija

050 462 1246

Whatsapp