Kategoriat
PIKES-uutiset Yritysneuvontapalvelut Yritystarinat

Nurmeksen Savukalan kuulumiset

PIKES-kumppanina-yritysten-kasvussa-ja-uudistumisessa

Nurmeksen Savukala Oy vastasi kalastajien ja asiakkaiden toiveisiin

Nurmeksen Savukala Oy palasi juurilleen ja osti jo kerran myydyn kiinteistön takaisin ja käynnisti uudelleen kalanjalostuksen. Yritys oli myynyt kuusi vuotta sitten liiketoiminnan ja tuotantotilan Arvo Kokkonen Oy:lle. Uudet omistajat tekivät kuitenkin päätöksen Nurmeksen tuotannon lopettamisesta keväällä 2020. Kun tieto toiminnan loppumisesta tuli julki, ottivat entiset asiakkaat ja kalan toimittajat yhteyttä Kari Rissaseen ja pyysivät jatkamaan toimintaa. Asiakkaat arvostavat lähellä jalostettuja, paikallisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Toiminnan päättyminen olisi tuonut myös ison ongelman paikallisille kalastajille, koska lähialueella ei ole vastaavaan kalan ostajaa/ jalostajaa. Kalastajissa on paljon myös harrastelijakalastajia, jotka toimittavat kalaa kausiluontoisesti vain kesäaikaan. Näistäkin rahavirroista yhteenlaskettuna syntyy merkittävä rahamäärä paikallista taloutta pönkittämään. Kalastajat ovat hankkineet rysiä ensi kesää varten, kun kalojen toimituspaikka on taas vakiintunut

Neuvottelujen jälkeen kiinteistöt palasivat jälleen Nurmeksen Savukalan Oy:n omistukseen syksyn 2020 aikana. Nurmeksen Savukala Oy on kolmannen polven perheyritys, joka toimii Nurmeksessa. Yritys tuottaa sekä jalostaa erilaisia kalaherkkuja vuosikymmenten kokemuksella.  Toiminnan jatkamisen myötä syntyi Rissasen perheen kolmannelle sukupolvelle mahdollisuus työllistyä yrityksessä.

Tuotannon investoinneilla liikkeelle, herkkumyymälän avaus

Tuotantotilat remontoitiin ja hankittiin toiminnassa tarvittavat koneet ja laitteet vuoden vaihteessa 2020/2021.  Toiminta käynnistyi marraskuussa 2020. Työntekijöitä on tällä hetkellä kahdeksan ja lisää tullaan palkkaamaan. Tällä hetkellä haetaan hinnoittelijaa, joka tekisi myös pakkaamossa töitä. Ensimmäisen vuoden liikevaihto oli n.  miljoona euroa ja tälle vuodelle liikevaihtoa haetaan 1,3 – 1,5 miljoonan väliin. 

Tuotantotilojen yhteyteen tehtiin myös herkkumyymälä, joka on otettu asiakkaiden keskuudessa ilolla vastaan. Myymälän valikoima on laaja ja laadukas, kalaa saa eri jalostusasteisena tuorefileestä valmiiseen lohikeittoon. Lohikeittoa on tarjolla aina torstaisin ja perjantaisin. Myymälästä löytyy muitakin lähellä tuotettuja elintarvikkeita, kuten kananmunia, jauhoja, mehuja ym. Toiminnan käynnistämiseen liittyviä Investointeja on osittain rahoitettu Meri- ja Kalatalouden rahaston kautta, rahoitushakemusten laadinnassa avusti PIKES Oy:n Aki Nevalainen.

Lyhyt toimitusketju järvestä ruokapöytiin

Kalastajat tuovat aamulla kalat suoraan tuotantolaitokselle, jossa kalojen jalostus tapahtuu päivän toimituksiin. Kirjolohi tulee Kainuusta ja ahven, kuha, hauki sekä siika Pielisestä. Muikkua tulee ympäri Suomea. Kaikki kalatuotteet valmistetaan omassa savustamossa alusta loppuun.

Valmiit tuotteet kuljetetaan yhteistyökumppaneille omalla kalustolla sekä Schenkerin kuljettamana, mikä takaa nopean ja luotettavan toimituksen sekä katkeamattoman kylmäketjun. Kuluttaja asiakkaat saavat tuotteita Pohjois-Karjalan, Savon sekä Kainuun alueen elintarvikeliikkeistä sekä ravintoloista.

Vastuullisuus ja paikallisuus tärkeitä arvoja yrittäjille

Yrityksen keskeisiin arvoihin kuuluu vastuullinen liiketoiminta, joka pitää sisällään lähikalan jalostamisen paikallisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Tuotantoa varten investoidaan kevään aikana 100 aurinkopaneelia, joista saadaan kesäaikainen energia yrityksen käyttöön.

Yrityksen suunnitelmissa on laajentaa toimintaa Joensuuhun, kun löytyy sopiva kauppapaikka myymälälle, jossa on hyvät paikoitustilat.

Jutun kirjoitti yhteyspäällikkö Aki Nevalainen

Aki Nevalainen

Yhteypäällikkö

puh. 0400 905829

Whatsapp

Kaikki artikkelit