Kategoriat
PIKES-uutiset

Pääkirjoitus

Uusiutuvaa energiaa, ledvalaistusta, ympäristösertifioituja ja kierrätettäviä materiaaleja, toimintatapojen tehostamista, digitalisaatiota – vastuullinen liiketoiminta Nurmeksessa on kaikkea tätä

”Onko yritykselläsi tarvetta kestävän kehityksen mukaisiin toimenpiteisiin?” oli yksi kysymyksistämme, kun haastattelimme alkuvuodesta alueemme yrityksiä. Otsikossa toin esille joitakin vastauksia. Niistä voi päätellä, että vastuullisen liiketoiminnan edistämiseksi tehdään jo paljon asioita, ja uusia toimenpiteitä on myös suunnitteilla.

Yritysvastuu on laaja käsite, se kattaa niin ihmisiin, talouteen kuin ympäristöön liittyvää vastuullista toimintaa. Se on myös hyvää riskienhallintaa, mainetekijä, keino erottua ja mahdollisuus löytää uutta liiketoimintaa. Tein sen huomion yritysten vastauksista, että kehittämisen kohteena olevat asiat ovat pääosin olleet konkreettisia, nähtävissä tai kosketeltavissa tai dokumentein todistettavissa olevia asioita, kuten aurinkopaneelit, valaistus, ympäristösertifikaatit, materiaalit tai hiilijalanjäljen mittaus. Ns. pehmeät tekijät tai ihmisiin liittyvä vastuullisuus ei noussut niin vahvasti esille. Yksittäisiä vastauksia oli myönteisen mielikuvan luomisesta asiakkaille ja maininta siitä, että yrityksessä on vastuullisuutta myös tasa-arvon osalta. Sosiaalinen vastuu onkin yksi osa-alue, joka kattaa mm. henkilöstön hyvinvoinnin, turvallisuuden ja osaamisen kehittämisen, sekä laajemmin mm. alihankintaketjun vastuukysymykset ja tuotevastuun.  

Jokaisen yrityksen on hyvä pohtia, mitkä vastuullisuuden teemat tukevat parhaiten juuri meidän yrityksemme tavoitteita ja liiketoimintaa, ja ottaa nämä asiat työn alle suunnitelmallisesi. Hyvä keino aloittaa vastuullisuustyö on myös kartoittaa asiakkaiden, henkilöstön, yhteistyökumppaneiden ja muiden keskeisten sidosryhmien odotuksia kestävälle toiminnalle.

Me PIKESissä asetimme tämän vuoden toimintasuunnitelmaan tavoitteen vähentää työmatkoista aiheutuvia ilmastopäästöjä siten, että osallistumme vähintään 70 %:iin sidosryhmätapaamisista etänä. Tällä vastasimme omistajamme Nurmeksen kaupungin strategian läpileikkaavaan toimintatapaan ympäristövastuullisuuden osalta. Tällä viikolla teimme toimintasuunnitelman tavoitteiden välitarkastelua. Tämän tavoitteen osalta toteuma oli 92 %.

Tässäkin tapauksessa nopeat syövät hitaat eli kannattaa toimia nopeasti, koska muutoksen aalto pyyhkäisee yli vauhdilla. Ja muista viestiä siitä, mitä teet ja mitä kohti olet menossa, asiakkaat ja muut sidosryhmät arvostavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.

Tänä vuonna järjestämme Pielisen Karjalan Tulevaisuusfoorumin 6.10.22 kestävän liiketoiminnan teemasta. Ole hyvä, laita päivä jo kalenteriisi.

Minna Heikkinen

Minna Heikkinen

Toimitusjohtaja

puh. 050 599 4326

Whatsapp

Kaikki artikkelit