Kategoriat
Yleinen

Pienhankinnat paikallisille

Pienhankinnat paikallisten yrittäjien haltuun – mutta kuinka?

Tervehdys hyvä PIKES-uutisten lukija!

Nimeni on Pinja Konttinen ja toimin Pohjois-Karjalan alueen hankintaneuvojana. Julkiset hankinnat ovat valtakunnallisestikin puhuttava aihe – keskustelua käydään mm. hankintojen paikallisuudesta, yritysten tarjousaktiivisuudesta, aluetaloudesta ja ennen kaikkea hankintalain toisesta korjaussarjasta. Tässä jutussa perehdymme kuntien pienhankintoihin.

Pienhankinnat – mitä ne ovat?

Pienhankinnoilla tarkoitetaan hankintalain kansallisten kynnysarvojen alapuolelle jääviä julkisia hankintoja. Hankintojen ”jaottelussa” kyse on siis puhtaasti hankinnan euromäärästä: tavara- ja palveluhankinnoissa pienhankintoja ovat alle 60 000 euron hankinnat, rakennusurakoissa alle 150 000 euron hankinnat. Pienhankinnoissakin on siis kauppaa tarjolla, eikä euromäärää kannata säikähtää: usein sopimukset ovat pitkäaikaisia, ja ne saattavat kattaa useampia tarjottavia tuotteita tai palveluita. Myös pienemmällä yrityksellä on siis mahdollisuus tehdä tarjous.

Millaiselle yritykselle pienhankinnat sopivat?

Julkiset hankinnat sopivat kaikille yrityksille, toimialasta tai yrityksen kokoluokasta riippumatta. Esimerkiksi tällä hetkellä on käynnissä seuraavanlaisia pienhankintakilpailutuksia: metsänviljelymateriaaleja, kyydityskilpailutuksia, kokoustarjoiluja, kone- ja sähkötöitä, verkkosivujen laadintaa sekä tapahtumapalveluita Pohjois-Karjalan maakuntapäivään 2023. Yrityksen näkökulmasta pienhankinnat ovat ”matalan kynnyksen kauppaa” – usein tarjouslomakkeessa yritykseltä pyydetään vain tilaajavastuulain mukaiset liitteet sekä hinta. Vähemmän paperityötä siis!

Mistä pienhankintakilpailutukset löytyvät?

Koska pienhankinnat eivät kuulu hankintalain soveltamisalaan, pienhankintakilpailutuksia ei julkaista Hilmassa. Huomasimme tämän ongelman Business Joensuulla, joten kehitimme täysin uuden työkalun pohjoiskarjalaisten yrittäjien käyttöön: Pinkka-pienhankintaportaali. Pinkasta löydät kaikki Itä-Suomen alueella käynnissä olevat pienhankintakilpailutukset. Rekisteröitymisen yhteydessä Pinkkaan voi tehdä myös maksuttoman hakuvahdin, joka lähettää sinulle sähköpostiviestin, kun toimialasi kilpailutuksia julkaistaan – eli ei tarvitse käyttää aikaa tai vaivaa pienhankintojen seuraamiseen. Pinkka on kokonaisuudessaan maksuton ja Business Joensuu tarjoaa sen kaikille pohjoiskarjalaisille yrityksille.

Mistä saan tukea kilpailutuksiin osallistumiseen?

Tarjoan maksutonta neuvontaa julkisista kilpailutuksista kiinnostuneille Nurmeksen alueen yrityksille. Voin auttaa sinua esimerkiksi oman alan tarjouspyyntöjen löytämisessä, hakuvahtien tekemisessä, hankintajärjestelmien käyttämisessä sekä tarjousten laadinnassa. Voimme myös järjestää henkilökohtaisen sparrausajan, jossa käydään läpi julkisten hankintojen pääperiaatteet.

Pinja Konttinen julkiset hankinnatneuvonta

Pinja Konttinen

Yritysasiantuntija, julkiset kilpailutukset

pinja.konttinen@businessjoensuu.fi

Business Joensuu Oy

puh. 0400 378 777

Whatsapp