Kategoriat
PIKES-uutiset

SonLepo – Se on lepo nyt!  

SonLepo Alpakkatarha – uusi käyntikohde matkailijoille ja lähialueiden asukkaille

Kati Murtolan yritystoiminta sai alkunsa, kun hän huomasi työskennellessään leirintäalueella Norjassa MOL-ilmoituksen, jossa Kivikkolan maneesin yrittäjä Virva Hakala haki kumppanuusyritystä omaa toimintaa täydentämään. Virva oli pohtinut oman yrityksen toimintaa ja kehittämistä mm PIKESin yritysasiantuntijoiden kanssa. 

Toisaalla Norjassa Katilla oli jo pitkään ollut pohdinnassa, mitä haluaisi seuraavaksi tehdä. MOL-ilmoituksen tiimoilta Kati aloitti liikeidean ja yhteistyön hiomisen. Kati oli hankkeen alkuvaiheessa yhteydessä PIKESiin. Yhteisessä palaverissa käytiin läpi liikeideaa ja toiminnan käynnistämisen vaiheistusta sekä eri rahoitusvaihtoehtoja. 

Yhteistyömalli suunniteltiin ja sovittiin varsin luontevasti Virva Hakalan kanssa ja sopiva alue alpakkatarhan rakentamiseen löytyi Kivikkolan Tilan yhteydestä. Loppukesästä rakennettiin alpakoille aitarakenteet, portit sekä muokattiin olemassa olevista tiloista eläinsuoja ja tila, jossa asiakkaat voivat tarvittaessa olla säältä suojassa alpakoiden kanssa. Kivikkolan Tilan mailla on hyvät ja turvalliset reitit alpakoiden kanssa vaeltamiseen. Viisi alpakkaa saapui syksyllä, mutta pian saapumisen jälkeen alpakkatarhasta löydettiin kesällä syntynyt vasa menehtyneenä todennäköisesti ilveksen hyökkäysen uhrina. Hyökkäyksen jälkeen aitaukseen tuli sähköpaimen sekä valvontakamerat. Alpakoita on Suomessa noin 2000 yksilöä. Alpakkatiloja on noin 200 ja niillä on keskimäärin 10 alpakkaa.  

Yrityksen nimen syntyä Kati luonnehti seuraavasti: “Yrityksen nimi SonLepo tulee lausahduksesta: Se on lepo nyt. Halusin, että nimi kuvaa rentoutumista.  Pohjoisessa asuneena murteellisesti sanottuna ”Son lepo ny” joten tiivistettynä SonLepo. Sanassa on vielä espanjalainen vivahde, joka sopii alpakoihin, koska Perussa espanja on virallinen kieli.” 

Sonlepo Alpakkatarhan liikeideana on tarjota vierailuja alpakkatilalla. Asiakkaat tutustuvat ohjatusti alpakoihin ja voivat taluttaa niitä.  Palvelumme on tuotteistettu sekä yksittäisille asiakkaille että ryhmille. Yksittäisistä asiakkaista kohderyhmänä ovat matkailijat ja paikalliset sekä lähiseutujen asukkaat. Yrityksille Alpakkatarhasta saa hyvän tykypäivien ohjelmanumeron. Alpakoita pääsee ruokkimaan ja taluttelemaan. Eläinten kanssa yhdessä olo ja niiden seuranta on hyvin rentouttava ja terapeuttinen kokemus.  

Alpakkatarhan toimintaa kehitetään asiakaspalautteiden pohjalta. Toiminta on vielä alussa, joten nyt haetaan asiakaskokemuksia, millaisista palveluista asiakkaat olisivat kiinnostuneita. Tulevana kesänä toiminta painottuu alpakoiden talutuksiin tilalla sekä lähialueen tapahtumissa. Suunnitteilla on rakentaa alpakka-aitaukseen katettua tilaa, jossa asiakkaiden on helppo kohdata alpakat. Alpakoiden määrää on tarkoitus kasvattaa neljällä, valmiiksi koulutetulla ruunalla, kun sopivia yksilöitä löytyy. Aika näyttää, tuleeko alpakkatarhaan omien alpakoiden jälkeläisiä jo näin alkuvaiheessa. Kolme alpakkaa oli astutettu ennen Nurmekseen tuloa. 

Tutustu Alpakkatarhaan

Jutun kirjoitti ja Kati Murtolan yrittäjän tietä tasoitti yhteyspäällikko Aki Nevalainen.

Aki Nevalainen

Yhteypäällikkö

puh. 0400 905829

Whatsapp