Kategoriat
PIKES-uutiset

Vastuullista kasvua NTT

Nurmeksen Työstö ja Tarvike eli NTT on yli nelikymmenvuotiset perinteet omaava Nurmeksessa toimiva metallien käsittelyyn erikoistunut konepaja. Yrityksen perustivat Vuokko ja Martti Kähkönen vuonna 1980 ja toimikenttä laajeni pian alun korjaus-, hitsaus- ja sorvaustöistä monipuoliseksi alan toimijaksi. Yritys toimii Nurmeksessa omissa noin 2500 neliömetrin toimitiloissa.

Toisessa sukupolvessa nyt toimiva perheyritys tekee niin hitsaukset, levytyöt, vaativat koneistukset kuin loppukäsittelytkin itse ja palvelee mm. useita lähialueen kookkaita kansainvälisesti toimivia konepajayrityksiä sekä valmistaa omana tuotteenaan sydänkairasahaa NTT Coresaw™ kansainvälisille kaivosteollisuusmarkkinoille.

”Kokonaisvaltaisuus on asiakkaillemme tärkeää. Toimitamme tuotteet käyttövalmiina ja kokoonpantuina tarkoituksiinsa”, kertoo toimitusjohtaja Mika Kähkönen, joka luotsaa yritystä veljensä Marko Kähkösen kanssa. Mika ja Marko ovat vieneet yritystä vahvasti eteenpäin. Syksyllä 2023 Nurmeksen Työstö ja Tarvike Oy on ollut esillä Kauppalehden toteuttamassa Pohjois-Karjalan Menestyjät -sarjassa (Kauppalehti 25.9.2023)

Tuotantoteknologian kehittyminen metalliteollisuudessa

Nurmeksen Työstö ja Tarvike on uudistanut ja kasvattanut omaa konekantaa ja pitänyt tuotantoteknologian ajanmukaisena eri metallintyöstöteknologioiden saralla. Viimeisimpiä merkittäviä hankintoja ovat 2022 käyttöön otettu 6-akselisen koneistuskeskus sekä kuukausi sitten asennettu 4-akselinen koneistuskeskus ja alkuvuodesta käyttöön otettava 5-akselinen koneistuskeskus.

Mikalta tiedustelin, miten hän näkee tuotantoteknologioiden merkityksen lähitulevaisuudessa ja millä alueella tuotantoteknologia tulee kehittymään sekä mihin NTT mahdollisesti seuraavaksi tulee kiinnittämään huomiota konehankinnoissaan. Mikan sanoin ”3D tulostaminen on tullut esiin monessa yhteydessä, ja ylipäätään kaikki teollisuudessa käytettävät koneet muuttuvat monipuolisemmiksi sekä tekniikaltaan että ohjelmistojen osalta. Uudemmat koneet kuluttavat myös energiaa vähemmän, mikä on tietysti tärkeä asia monessa suhteessa. Seuraavat NTT investoinnit tulevat kohdistumaan hitsaus- ja levypuoleen liittyviin tuotantoa nopeuttaviin parannuksiin.”

Vastuullisuus näkökulma teollisuuden toimittajana

Vastuullisuus näkyy vahvasti eri yrityksissä ja yritysten eri toiminnoissa, niin myös NTT:llä. Lainsäädännössä vastuullisuusdirektiivi tulee edellyttämään EU-tasolla suuryrityksistä vastuullisuusraportointia lähitulevaisuudessa. Kysyessäni Mikalta, miten vastuullisuus näkyy heidän toiminnassaan, hän kommentoi asiaa seuraavasti: ”Sosiaalinen- ja ympäristövastuu ovat keskeisiä tekijöitä monilla markkinoilla, ja yrityskansalaisuuskulttuuri sekä sitoutuminen tuotteiden ja palvelujen tarjoamiseen vastuullisesti ovat osa kansainvälisten yhteystyökumppaneiden vaatimuksia, joita olemme sitoutuneet noudattamaan omalta osaltamme.”

Työllisyys ja työvoiman saanti ja osaaminen maaseudun kasvukeskuksessa

Nurmeksen Työstö ja Tarvike Oy työllistää toistakymmentä henkilöä Nurmeksessa. Yritys on aktiivinen yhteyksissään alueella toimiviin oppilaitoksiin ja haluaa tarjota nuorille mahdollisuuden perehtyä metalliteollisuuden tarjoamiin eri uravaihtoehtoihin. Kysyessäni, miten työvoiman saatavuus ja työvoiman ammattitaito vastaa NTT:n odotuksia, Mika toteaa : ”Heti ammattitaitoista työntekijää vaikea saada, koska nykyajan koneet vaativat ohjelmoinnin hallintaa joskus monella eri käyttöjärjestelmällä. Kouluissa saatavan opetuksen kohdistuminen oikeisiin asioihin ja ammattitutkintojen tärkeys korostuu entisestään.”

Jutun kirjoitti yritysasiantuntija Hannu Räsänen

PS. Jutun kirjoittajana haluan tuoda esille Nurmeksen alueella toimivia työllistäjiä, jotka toimivat niin koko Suomen alueella kuin maailmallakin. Nurmeksesta löytyy paljon erilaista tarjontaa ja osaamista, erikoisempiakin tuotteita tai palveluja täältä kannattaa tarjota.

Hannu Räsänen

Yritys­asiantuntija

puh. 050 3455 384

Whatsapp